Dzisiaj coś trochę na włoską nutę, szczególnie ze względu na gnocchi, małe ziemniaczane kluseczki, które smakiem przypominają nasze kopytka. Robiłam to danie będąc na urlopie w Chorwacji. Poszłam do sklepu i kupiłam, co mi wpadło w oko. Wyszło przepysznie!
Składniki:
- 500 g gnocchi
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 200 g śmietanki 22%-30%
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, po czym dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki. Lekko posolić. Dusić, aż woda odparuje z pieczarek.
2. Gnocchi ugotować w osolonym wrzątku.
3. Dodać do pieczarek śmietankę, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem. Następnie dorzucić ugotowane gnocchi. Chwilę razem dusić.
4. Można podawać z dodatkiem tartego twardego sera.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!