Składniki:
1 kg czerwonej porzeczki
3/4 lub 1 kg cukru
sok z połówki cytryny
Sposób wykonania:
1. Porzeczki obrać ze szypułek, opłukać.
2. Włożyć do garnka, rozgnieść i gotować ok. 10 minut.
3. Dokładnie przetrzeć przez sitko, tak aby zostało jak najmniej odpadu.
4. Sok zagotować, dodać cukier i sok z cytryny i gotować ok 15-20 minut. Gęstość galaretki można sprawdzić poprzez wylanie kilku kropel na zimny talerz. Jeśli się zetnie, to galaretka jest gotowa.
5. Przelać do słoiczków, mocno zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut.
Smacznego!!!
Moja mama taką robi, tylko z czarnej porzeczki:) Bardzo ją lubię, bo smakuje jak galaretka:)
OdpowiedzUsuńProsze o przepis na czarna porzeczke na przeziębienie
OdpowiedzUsuńJest tutaj:
Usuńkuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/czarna-porzeczka-w-cukrze-na.html
Galaretka zrobiona z czerwonej porzeczki i tak samo z czarnej porzeczki 😃super przepis dziekuję😘
OdpowiedzUsuńSuper, dziękuję za komentarz. Pozdrawiam!
UsuńNo trzeba coś zrobić z czerwonej porzeczki. Dziękuję za przepis na galaretkę. Jutro rodzinne porzeczkobranie😁
OdpowiedzUsuńDziękuję. A u nas dziś było wiśniobranie 🙂
UsuńA jak nie gęstnieje? Wylałam kilka kropel na zimny talerz i dalej jest wodnista
OdpowiedzUsuńTo gotować dalej. Widocznie porzeczka jest bardzo soczysta.
UsuńDziękuję bardzo za przepis,jutro będę robić galaretkę z czerwonej porzeczki bo w tym roku bardzo obrodziła i jest piękna i duża.
OdpowiedzUsuńDruga partia galaretki się robi :) Pierwsza była mixem czerwonej i czarnej, a teraz tylko czarna. Pierwsza była raczej płynna, ale i tak smaczna.
OdpowiedzUsuńCzy powstającą podczas gotowania galaretki pianę należy zebrać? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, ściągamy piankę.
Usuń