20 lipca 2014
Buraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem
Składniki:
6 buraczków
3-4 ogórki kiszone (mogą być małosolne)
1 jabłko
1 cebula
mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz
cukier
ocet lub kwasek cytrynowy
2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Ugotować buraczki, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Ogórki drobno pokroić, obrane jabłka zetrzeć na tarce.
3. Cebulkę drobno posiekać, szczypiorek również.
4. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Na końcu dodać olej.
5. Podawać schłodzoną sałatkę do obiadu.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
nie jadłam jeszcze nigdy podobnych :) zawsze albo z samym jabłkiem albo z papryką. ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńja bardzo lubię wersję z jabłkiem.
OdpowiedzUsuńjeszcze lepsze niż tradycyjne buraczki :)
OdpowiedzUsuń