20 lipca 2014

Buraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem


Składniki:

6 buraczków
3-4 ogórki kiszone (mogą być małosolne)
1 jabłko
1 cebula
mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz
cukier
ocet lub kwasek cytrynowy
2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Ugotować buraczki, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Ogórki drobno pokroić, obrane jabłka zetrzeć na tarce.
3. Cebulkę drobno posiekać, szczypiorek również.
4. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Na końcu dodać olej.
5. Podawać schłodzoną sałatkę do obiadu.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. nie jadłam jeszcze nigdy podobnych :) zawsze albo z samym jabłkiem albo z papryką. ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze lepsze niż tradycyjne buraczki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!