Pudding chlebowy to świetny pomysł na wykorzystanie zalegającego chleba. Tym razem przygotowałam go z cienką kiełbaską typu frankfurterki oraz dwoma rodzajami sera. Można dorzucić czego dusza zapragnie, bo to taka zapiekanka - resztówka 😊
Składniki:
- 4-5 kromek chleba
- 4 małe frankfurterki
- kilka zielonych oliwek
- 1/2 sera camembert ziołowego
- kawałek wędzonego żółtego sera
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka przyprawy do jajek
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
1. Chleb pokroić w grubą kostkę, sery i oliwki na plasterki, kiełbaski na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekać.
2. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym. W miseczce wymieszać jajka, mleko z pieprzem i przyprawą do jajek. Mieszanką zalać składniki zapiekanki.
3. Naczynie umieścić w piekarniku nagrzany do 180*C. Piec 25-30 minut.
Smacznego!!!
Na blogu już jest kilka tego typu zapiekanek, w tym jedna na słodko. Zapraszam!
Angielski pudding z rodzynkami |
Zapiekanka chlebowa z kiełbasą |
Zapiekanka chlebowa z kiełbasą i pieczarkami |
Super przepis, czegoś takiego jeszcze nie znałem :)
OdpowiedzUsuń