Schab w sosie jest zawsze mile widziany na obiad. Można przemycić w sosie jakieś ciekawe dodatki, tym razem była to marchewka, której akurat moje dzieci nie lubią. Ale już sosie zjedli ładnie.
Składniki:
- 8 plastrów schabu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 spora marchewka lub 2 mniejsze
- sól, pieprz
- 1 łyżka majeranku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- woda
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, zrumienić mięso z obu stron. Mięso zalać gorącą wodą tak, by było trochę ponad mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskiego. Całość dusić.
2. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, dodać do gotującego się mięsa. Jak mięso zmięknie, dodać majeranek i drobno posiekany czosnek. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu. Doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺️
UsuńProste i pyszne.
OdpowiedzUsuńObiad marzenie. Przepis przyda się w najbliższym czasie. Proste i pyszne, czego więcej trzeba
OdpowiedzUsuń