14 stycznia 2022

Cacio e pepe czyli spaghetti z serem i pieprzem

 Genialne w swej prostocie danie. Można powiedzieć, że to najprostszy włoski makaron na świecie. A dokładnie to danie kuchni rzymskiej. Zapraszam, mi bardzo smakowało :-)

Składniki: 

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 200 g twardego sera (pecorino, najlepiej pecorino romano, może być też grana padano)
  • 2 nieduże chochelki wody z gotującego się makaronu
  • świeży mielony lub młotkowany pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku.er drobniutko zetrzeć na tarce.

2. Świeżo mielony lub młotkowany pieprz umieścić na suchej patelni i lekko go podprażyć. Następnie na patelnię wlać jedną chochelkę wody, w której gotuje się makaron i gotować na małym ogniu około 1 minutki. 

3. W międzyczasie do startego sera dodać drugą chochelkę (nie musi być pełna) wody z gotującego się makaronu i dokładnie wymieszać.

4. Na patelnię z wodą i pieprzem dodać odcedzony makaron, chwilkę gotować, po czym dodać ser wymieszany z wodą. Zdjąć z ognia, przemieszać i ułożyć na talerze. Posypać tartym serem i ewentualnie pieprzem.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!