Genialne w swej prostocie danie. Można powiedzieć, że to najprostszy włoski makaron na świecie. A dokładnie to danie kuchni rzymskiej. Zapraszam, mi bardzo smakowało :-)
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 200 g twardego sera (pecorino, najlepiej pecorino romano, może być też grana padano)
- 2 nieduże chochelki wody z gotującego się makaronu
- świeży mielony lub młotkowany pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku.er drobniutko zetrzeć na tarce.
2. Świeżo mielony lub młotkowany pieprz umieścić na suchej patelni i lekko go podprażyć. Następnie na patelnię wlać jedną chochelkę wody, w której gotuje się makaron i gotować na małym ogniu około 1 minutki.
3. W międzyczasie do startego sera dodać drugą chochelkę (nie musi być pełna) wody z gotującego się makaronu i dokładnie wymieszać.
4. Na patelnię z wodą i pieprzem dodać odcedzony makaron, chwilkę gotować, po czym dodać ser wymieszany z wodą. Zdjąć z ognia, przemieszać i ułożyć na talerze. Posypać tartym serem i ewentualnie pieprzem.
Smacznego!!!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Prosto i smacznie:)
OdpowiedzUsuń