Mam bardzo różne doświadczenia ze schabem, ale ten wyszedł idealnie - miękki, soczysty i jeszcze do tego ten sos... poezja!
Składniki:
- 1200g schabu bez kości
Marynata:
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 4 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę)
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 1 szklanka dowolnego bulionu
- 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- olej lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Składniki marynaty połączyć, natrzeć nią mięso z każdej strony. Gotowy schab owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. U mnie leżał prawie 48 godzin :-)
3. Mięso obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć gałązki rozmarynu. Wlać bulion, najlepiej gorący. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec 1h w 180*C (góra-dół). Po tym czasie zdjąć pokrywę, piec całość jeszcze jakieś 20-30 minut. Do rondelka odlać bulion z formy, w której piekł się schab, a schab włożyć do piekarnika (już wyłączonego, ale ciepłego). W kubku wymieszać 1 łyżkę mąki z 1/4 szklanki wody. Wlać do bulionu i gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje.
4. Mięso pokroić w plastry, polać odrobiną sosu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
5. Taki schab świetnie też będzie się nadawał na zimno na kanapkę.
Smacznego!!!
Pychota.
OdpowiedzUsuń