To jedno z pyszniejszych ciast jakie piekłam ostatnio. Połączenie smaków jest bardzo udane. Od siebie dodałam wiśnie do warstwy z dżemem porzeczkowym i galaretką. Polecam serdecznie.
Składniki (20x32cm):Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa owocowa:
1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowego)
2 galaretki wiśniowe
2 szklanki gorącej wody
400 g wiśni (miałam mrożone), ale można pominąć
Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
4 żółtka
4 łyżki cukru
200 g masła
Beza kokosowo-makowa:
4 białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki suchego maku (miałam mielony)
3/4 szklanki kokosu
olejek migdałowy
Polewa:
80 g gorzkiej czekolady
120 g śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić z solą na sztywno, następnie dodać cukry i
ubić. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodawać
partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać olej i wodę i wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ciasto w 180* C
przez 30-40 minut - do suchego patyczka.
2. Zrobić bezę kokosowo-makową: białka ubić na sztywno partiami dodawać cukier, dodać partiami mak, kokos i olejek migdałowy i delikatnie wymieszać. Piec w tej samej blaszce co biszkopt przez 30 minut w 180*C. Całkowicie wystudzić.
3. Zrobić warstwę z owocami: galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, dodać dżem i dokładnie wymieszać, dodać wiśnie, odstawić do lekkiego stężenia. Jak stężeje, to wyłożyć na jasny biszkopt i całość schłodzić dobrze w lodówce.
4. W międzyczasie zrobić krem. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniami i żółtkami. Resztę zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, mieszać energicznie, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z łyżeczką cukru pudru, a potem dodawać po łyżce budyniu (również w temp.pokojowej). Gotowy krem wyłożyć na warstwę owocową, a na krem bezę makowo-kokosową.
5. Zrobić polewę (śmietankę rozgrzać na parze, wrzucić kawałki czekolady i mieszać, aż się rozpuści) i na wierzchu ciasta zrobić 'esy-floresy' z polewy. Całość schłodzić.
Smacznego!!!
Można sobie tylko wyobrazić smak tego fantastycznego ciasta. Same dobroci w składzie a połączenie owocowo/kremowo/bezowe to poezja.
OdpowiedzUsuńSuper!
Biskup wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuń