Strony

8 stycznia 2022

Ciasto biskup

 To jedno z pyszniejszych ciast jakie piekłam ostatnio. Połączenie smaków jest bardzo udane. Od siebie dodałam wiśnie do warstwy z dżemem porzeczkowym i galaretką. Polecam serdecznie.

Składniki (20x32cm):

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa owocowa:
1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowego)
2 galaretki wiśniowe
2 szklanki gorącej wody
400 g wiśni (miałam mrożone), ale można pominąć

Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
4 żółtka
4 łyżki cukru
200 g masła

Beza kokosowo-makowa:
4 białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki suchego maku (miałam mielony)
3/4 szklanki kokosu
olejek migdałowy
 
Polewa:
80 g gorzkiej czekolady
120 g śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt: białka ubić z solą na sztywno, następnie dodać cukry i ubić. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodawać partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać olej i wodę i wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ciasto w 180* C przez 30-40 minut - do suchego patyczka.
 
2. Zrobić bezę kokosowo-makową: białka ubić na sztywno partiami dodawać cukier, dodać partiami mak, kokos i olejek migdałowy i delikatnie wymieszać. Piec w tej samej blaszce co biszkopt przez 30 minut w 180*C. Całkowicie wystudzić.

3. Zrobić warstwę z owocami: galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, dodać dżem i dokładnie wymieszać, dodać wiśnie, odstawić do lekkiego stężenia. Jak stężeje, to wyłożyć na jasny biszkopt i całość schłodzić dobrze w lodówce. 

4. W międzyczasie zrobić krem. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniami i żółtkami. Resztę zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, mieszać energicznie, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z łyżeczką cukru pudru, a potem dodawać po łyżce budyniu (również w temp.pokojowej). Gotowy krem wyłożyć na warstwę owocową, a na krem bezę makowo-kokosową. 

5. Zrobić polewę (śmietankę rozgrzać na parze, wrzucić kawałki czekolady i mieszać, aż się rozpuści) i na wierzchu ciasta zrobić 'esy-floresy' z polewy. Całość schłodzić.
 
Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Można sobie tylko wyobrazić smak tego fantastycznego ciasta. Same dobroci w składzie a połączenie owocowo/kremowo/bezowe to poezja.
    Super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!