Fantastyczna szybka zupa. Nie raz jeszcze pojawi się na naszym stole. Przepis podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 duże ziemniaki
- 100 g serka topionego (śmietankowego lub ziołowego)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1,5 - 2 litry gorącego bulionu lub wody (u mnie woda)
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Cebulkę posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulkę i całość poddusić. Dodać marchew startą na tarce jarzynowej i razem chwilkę dusić. Dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i łyżkę masła, wymieszać, poddusić. Wlać gorący bulion (lub wodę), dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
2. W międzyczasie brokuł podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok 5 minut bez przykrycia. Dodać rozdrobniony serek topiony, wymieszać do rozpuszczenia, po czym dodać śmietanę zaprawioną chochelką gorącej zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać zieleninę, dodałam łyżkę natki pietruszki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!