Składniki:
1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej (proszek)
2 łyżki ciepłej wody
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
250 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
6 jajek
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
olejek waniliowy do smaku
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki mleka
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Kawę wymieszać z wodą.
3. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę razem wymieszać.
4. Masło zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku i mieszać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Wsypać mieszankę mączną, dodać 1 łyżkę kawy, potem dodawać stopniowo mleko, śmietanę i olejek i wszystko miksować. 1 i 1/4 szklanki ciasta odłożyć do innego naczynia i wymieszać tę część z pozostałą kawą.
5. Jasne ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem na babki. Na wierzch wyłożyć ciasto kawowe, lekko zamieszać.
6. Piec w 180 st. C przez 50-60 minut, do suchego patyczka.
7. Po upieczeniu przetrzymać babkę jeszcze kwadrans, po czym wyjąć. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować i posypać posypką. Ostudzić.
Smacznego!!!
Źródło: Arabeska
Anusiu, nie mam przepisu na babkę kawową i na pewno ją wypróbuję, bo uwielbiam wszystkie babki- takie wspomnienie z dzieciństwa. Wygląda na wilgotną. U mnie zażyczyli sobie na święta babkę gotowaną, więc niech im będzie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńdokładnie to 1/4 czego?łyżeczki?chodzi mi o ilość kawy :-))
OdpowiedzUsuńChodzi o szklanke. juz dopisalam. dziekuje za zwrocenie uwagi.
UsuńLubię takie babki i masz super blog
OdpowiedzUsuń