30 kwietnia 2014

Spaghetti z mięsem i cukiniowym leczo

Ostatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii.


Składniki:

ulubiony makaron spaghetti lub inny makaron

Sos:
500 g mięsa mielonego (od łopatki)
1 słoik leczo z cukinii (500 ml)
sól, pieprz
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
olej

Sposób wykonania:

1. Mięso obsmażamy na oleju, aż nie będzie surowe. Dodajemy zrumienioną posiekaną cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku.
2. Do mięsa dodajemy całą zawartość słoika z leczo. Mieszamy, dusimy chwilę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
3. Sos podajemy do makaronów.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Z tym lecz musiało być pyszme, bardzo fajny pomysł na wykorzystanie zapasów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli coś zawiera choćby odrobinę cukinii, nikt nie musi mnie namawiać :) Kocham cukinię pod każdą postacią. To moje ulubione słodycze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, smacznie i zdrowo, czyli tak właśnie lubię najbardziej :D Dzięki wielkie za inspiracje i zapraszam do mnie na bloga, gdzie też od niedawna stawiam pierwsze kroki kulinarne ;) http://leczo.net.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!