Strony

27 listopada 2015

Kapusta biała zasmażana

Świetny dodatek do mięs, szczególnie do kotletów schabowych :) Taka kapustka super smakuje też z jajkiem sadzonym.


Składniki:

1 mała główka kapusty
1 duża cebula
woda
sól, pieprz
odrobina cukru
kminek
siekany zielony koperek
2 łyżki mąki
olej

Sposób wykonania:

1. Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i zalać niecałą szklanką wody. Dusić ok 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
2. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
3. Do kapusty dodać zrumienioną cebulę, kminek, sól, pieprz i odrobinkę cukru.
4. Na patelni zrobić zasmażkę: rozgrzać olej, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty, zamieszać, dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać siekany koperek i ewentualnie doprawić do smaku.
5. Kapusta najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego!!!

24 listopada 2015

Pieczony schab peklowany

To moja pierwsze spotkanie z solą peklową. Ale jakież udane! Nie sądziłam, że taki domowy schab marynowany w soli peklowej jest tak pyszny. Część zjedliśmy na obiad, a pozostały kawałek przeznaczyliśmy jako wędlinę do kanapki. Kolejnym razem muszę spróbować szynki peklowanej.


Składniki:

70 dag schabu
ok 15 g soli peklowej
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
smalec

Sposób wykonania:

1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą peklową, ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką. Nie należy użyć więcej niż 20 g soli na 1 kg mięsa.
2. Mięso obłożyć folią aluminiową i schować do lodówki na 2 dni.
3. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego dodać troszkę smalcu, wyłożyć mięso wyjęte z folii, przykryć pokrywę i piec całość ponad 1 godzinę w temperaturze 180-200 st.

Smacznego!!!


Źródło: Z miłości do żywności

22 listopada 2015

Karpatka

Przepis na ciasto mam od mamy. Karpatkę uwielbiam! Myślę, że i wśród czytelników bloga sporo jest wielbicieli tego przepysznego ciasta! 



Składniki (blaszka 20x36 cm): 


Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5-6 jajek

Krem karpatkowy:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Margarynę zagotować z 1 szklanką wody, kiedy się zagotuje woda, dosypać szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
2. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany.
3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła, placki należy piec i studzić w piekarniku. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia! 
4. Robimy krem: Odlać trochę mleka i w nim wymieszać obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, jak się zacznie gotować, to należy wlać mleko z mąkami i energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
5. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo zimny budyń. Zimne ciasta przełożyć kremem i wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

19 listopada 2015

Surówka z kapusty i marchewki

To moja ulubiona wersja surówki z białej kapusty - niewiele składników, ale smak rewelacyjny!


Składniki:

1/2 niedużej główki białej kapusty
2 marchewki
2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól
kilka łyżek oleju
odrobina cukru

Sposób wykonania:

1. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kapustę odcisnąć z nadmiaru soków.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Warzywa połączyć, dodać olej, odrobinę cukru i natkę pietruszki. Starannie zamieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.

Smacznego!!!

14 listopada 2015

Kotlety mielone z kaszą jęczmienną

Znowu kotlety, tym razem z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy. Pyszne! Polecam!


Składniki:

400 g mięsa mielonego (najlepiej chudego od szynki)
100 g kaszy jęczmiennej (użyłam w woreczku)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majeranku
1 jajko
2-4 łyżki suchej kaszy manny lub bułki tartej
kilka łyżek zimnej wody
sól, pieprz
szczypta mielonej papryki
olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Kaszę ugotować w lekko osolonym wrzątku.
2. Cebulę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć.
3. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, czosnek, jajko, natkę pietruszki. Dodać przyprawy, wyrobić masę i dodać kaszy manny / bułki tartej i kilka łyżek zimnej wody tyle, aby masa zwarta i się nie rozsypywała.
4. Z mięsa uformować dowolnej wielkości kotleciki, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Na patelnię dodać kilka łyżek zimnej wody i dusić kotlety pod przykryciem ok 10 minut. Nie ma potrzeby panierowania kotletów w bułce tartej przed smażeniem.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

11 listopada 2015

Marynowane kotlety schabowe

Kotlety schabowe w marynacie to świetny obiad na kilka dni. Można je zamarynować parę dni wcześniej (3-5) i smażyć dopiero przed podaniem. Przepis znalazłam u Danusi i gorąco Wam polecam!


Składniki:

1 kg schabu bez kości
sól, pieprz
olej do smażenia

Marynata:
3 jajka
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki keczupu
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżka musztardy
5 łyżek oleju

Sposób wykonania:

1. Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania.
2. Składniki marynaty dobrze połączyć, dodać do niej mięso i starannie obtoczyć. Mięso pozostawić w marynacie przynajmniej na 2, a najlepiej na 3 dni. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty (nie otrzepywać) i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy już je usmażymy, należy przykryć patelnię pokrywką i trzymać kotlety jeszcze ok 10-15 minut na najmniejszym ogniu.
3. Kotlety wychodzą soczyste i smaczne. Polecam!

Smacznego!!!

Źródło: Co mi w duszy gra

 

8 listopada 2015

Drożdżówki z budyniem

Domowe drożdżówki są najlepsze! Polecam wersję z budyniem :)


Składniki:

Ciasto:
250 g mąki + do podsypania
20 g świeżych drożdży
1 jajko
125 ml mleka
50 g masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli

Nadzienie:
gęsty budyń przygotowany na nieco mniejszej ilości mleka niż pisze na opakowaniu

Sposób wykonania:

1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać połowę letniego mleka i dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól, cukier i rozpuszczone letnie masło. Dodać rozczyn, wyrobić ciasto. Podsypać mąką, jeśli ciasto jest zbyt kleiste.
3. Gładkie ciasto przykryć ściereczką, by podwoiło swoją objętość.
4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować wystudzonym gęstym budyniem, złożyć i pokroić w równe paski, każdy pasek skręcić coś na wzór muszki przed wyłożeniem na blaszkę. Przykryć, by podrosły. Boki posmarować jajkiem.
5. Drożdżówki piec przez 20 minut w 200 st.C. Po upieczeniu można je polukrować.

Smacznego!!!

3 listopada 2015

Jajecznica na parze dla małego dziecka


Składniki:

1 jajko wiejskie
łyżeczka masła
łyżeczka mleka
ewentualnie szczypta soli (u niemowląt sól pominąć)
ewentualnie drobno posiekany koperek lub inna zieleninka

Sposób wykonania:

1. Jajko umyć.
2. Potrzebne będą dwa garnuszki, w tym jeden większy. Do większego garnka dolewamy wody, gotujemy. Na większym garnku stawiamy mniejszy i dodajemy do niego masło, by się roztopiło.
3. Wbijamy jajko i dodajemy łyżeczkę mleka. W miarę ścinania się jajka, całość mieszamy do momentu, aż żółtko i białko będą ścięte. Na koniec ewentualnie dodajemy siekany koperek.

Smacznego!

1 listopada 2015

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Ostatnio u nas z racji różnych okazji pojawiała się właśnie ta sałatka. W końcu przemówiło do mnie połączenie tuńczyka i ryżu i bardzo mi ta sałatka smakuje. Polecam serdecznie!


Składniki:

200 g ryżu (2 woreczki)
1 czerwona papryka
2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub oleju)
4 jaja ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
3-4 ogórki kiszone lub korniszony
majonez
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Przestudzić.
2. Jajka, paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
3. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonezu, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!