Strony

8 listopada 2015

Drożdżówki z budyniem

Domowe drożdżówki są najlepsze! Polecam wersję z budyniem :)


Składniki:

Ciasto:
250 g mąki + do podsypania
20 g świeżych drożdży
1 jajko
125 ml mleka
50 g masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli

Nadzienie:
gęsty budyń przygotowany na nieco mniejszej ilości mleka niż pisze na opakowaniu

Sposób wykonania:

1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać połowę letniego mleka i dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól, cukier i rozpuszczone letnie masło. Dodać rozczyn, wyrobić ciasto. Podsypać mąką, jeśli ciasto jest zbyt kleiste.
3. Gładkie ciasto przykryć ściereczką, by podwoiło swoją objętość.
4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować wystudzonym gęstym budyniem, złożyć i pokroić w równe paski, każdy pasek skręcić coś na wzór muszki przed wyłożeniem na blaszkę. Przykryć, by podrosły. Boki posmarować jajkiem.
5. Drożdżówki piec przez 20 minut w 200 st.C. Po upieczeniu można je polukrować.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Zgadzam się z Tobą, że domowe drożdżowe jest najlepsze. Takich drożdżówek z budyniowym nadzieniem nie robiłam, a szkoda, bo wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjne i pachnące tym cudownym , kojącym aromatem zarezerwowanym tylko dla drożdżowego ciasta- bajka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!