24 września 2024

Spaghetti z kurkami, szpinakiem i boczkiem

 Dziś coś na leśną nutkę, wzbogacone o boczek i szpinak.

Składniki:

  • 250 makaronu spaghetti
  • 200 g kurek
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 80 g boczku
  • 150 g śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, przecedzić i odlać 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu.

2. Kurki umyć, oczyścić. Pokroić.

3. Cebulę obrać i posiekać. 

4. Boczek pokroić w kostkę. 

5. Na patelnię wyłożyć boczek, jak lekko się wytopi, dodać cebulę, a po chwili kurki. Dusić 5 minut. 

6. Wlać wodę z gotującego się makaronu, całość dusić jeszcze chwilę, po czym dodać śmietankę, przepuszczony przez praskę czosnek i szpinak. Całość gotować, aż sos się trochę zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. 

7. Na patelnię dodać odcedzony makaron, wymieszać. 

8. Przekładać na talerze i posypać twardym serem. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!