Strony

28 września 2024

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

 Szybkie pyszne ciasto ze śliwkami. Niedawno była tarta, a teraz pyszne kruche ciasto z kruszonką. To taki jesienny klasyk, a że nie mam jeszcze takiego na blogu, to upiekłam do południa w ostatnią niedzielę. Zapraszam po przepis. 

Składniki (24x24cm):

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej 
  • 170-200 g ziemnego masła 
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany w przypadku, gdy zagniatając ciasto, jest całość za sucha

Śliwki: 

  • 600-800 g śliwek 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka cukru 

Kruszonka: 

  • 80 g zimnego masła 
  • 80 g cukru 
  • 150 g mąki pszennej 

Sposób przygotowania: 

1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, w razie potrzeby dodać śmietany, jeśli wychodzi zbyt suche. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

2. Składniki na kruszonkę rozdrobnić palcami, również schłodzić w lodówce. 

3. Śliwki umyć, wypestkować. Jeśli są duże, to pokroić na mniejsze części. Miałam śliwki krajowe, dość duże i każdą pokroiłam na cztery części. Do śliwek dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać. 

4. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnić kruchym spodem. Nakłuć widelcem. Posypać lekko bułką tartą, dodać śliwki, a wierzch posypać kruszonką. 

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40-50 minut. U mnie piekło się 50 minut do zrumienienia. 

Smacznego 🙂 


26 września 2024

Club sandwich, czyli klubowa kanapka

 Sposób na takie kanapki przywiozłam z Grecji. Tam podawane są z frytkami, a my jemy solo. Największą ich fanką jest moja córka, która nazywa je "kanapkami piętrowymi". Składniki można dowolnie sobie dobrać, a ja wam pokazuję jaką wersję robię najczęściej. 

Składniki:

  • 3 kromki chleba tostowego
  • dowolna sałata
  • pomidor 
  • ser żółty, polecam cheddar
  • szynka
  • majonez

Sposób przygotowania:

1. Tosty zapiec w tosterze. 

2. Składać kanapkę według kolejności: tost posmarowany cienko majonezem, liść sałaty, 1 plaster sera, 1 plaster szynki, 1 plaster pomidora, tost posmarowany z obu stron majonezem, i znowu 1 plaster pomidora, 1 plaster szynki, 1 plaster sera, sałata, tost posmarowany majonezem od wewnętrznej strony. 

3. Gotową kanapkę przekroić na pół po przekątnej. Spiąć wykałaczkami i podawać solo lub z frytkami.

Smacznego!!!

 

24 września 2024

Spaghetti z kurkami, szpinakiem i boczkiem

 Dziś coś na leśną nutkę, wzbogacone o boczek i szpinak.

Składniki:

  • 250 makaronu spaghetti
  • 200 g kurek
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 80 g boczku
  • 150 g śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, przecedzić i odlać 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu.

2. Kurki umyć, oczyścić. Pokroić.

3. Cebulę obrać i posiekać. 

4. Boczek pokroić w kostkę. 

5. Na patelnię wyłożyć boczek, jak lekko się wytopi, dodać cebulę, a po chwili kurki. Dusić 5 minut. 

6. Wlać wodę z gotującego się makaronu, całość dusić jeszcze chwilę, po czym dodać śmietankę, przepuszczony przez praskę czosnek i szpinak. Całość gotować, aż sos się trochę zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. 

7. Na patelnię dodać odcedzony makaron, wymieszać. 

8. Przekładać na talerze i posypać twardym serem. 

Smacznego!!!


21 września 2024

Karkówka z patelni

 Sezon grillowy prawie za nami, ale pyszną karkówkę można sobie również przygotować w zaciszu domowym na zwykłej patelni. Zależy ją jednak wcześniej zamarynować - tak samo jak przygotowując mięso na grilla.

Składniki:

  • 8 plastrów karkówki

Marynata:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Czosnek przepuścić przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. 

2. Karkówkę delikatnie rozbić. 

3. Mięso przełożyć do miski z marynatą, dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce całą noc. 

4. Mięso z wyjętej marynaty smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron przez kilka minut. 

Smacznego!!!

17 września 2024

Tarta ze śliwkami i migdałami

 Przepyszna krucha tarta, która pewnie i wam skradnie serce podobnie jak i mi 🥰 dodatkową świetną robotę robi tu migdałowa kruszonka i dodatek samych migdałów do kruchego spodu, ich smak jeszcze bardziej podkręca całą tartę. 

Składniki (foremka o średnicy 28cm):

Kruchy spód: 

  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 żółtka 
  • 50 g zmielonych migdałów 
  • 150 g zimnego masła 
  • 90 g cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • szczypta proszku do pieczenia 

Kruszonka: 

  • 150 g mąki pszennej 
  • 80 g zimnego masła 
  • 80 g cukru 
  • 50 g płatków migdałów 

Dodatkowo: 

  • 700 g śliwek, umytych, wypestkowanych, przekrojowych na pół 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania: 

1. Składniki na ciasto na spód szybko zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

2. Składniki na kruszonkę rozdrobnić w palcach, przełożyć do miski i schować do lodówki. 

3. Przygotować śliwki. 

4. Formę na tartę wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. 

5. Piekarnik nagrzać do 180*C, podpiec spód tarty przez 15 minut.

6. Podpieczony spód lekko oprószyć bułką tartą, wyłożyć śliwki skórką do dołu, całość oprószyć cynamonem i cukrem, na wierzch wyłożyć kruszonkę. 

7. Piec w 180*C przez około 40 minut. 

8. Upieczoną, ostudzoną tartę można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!!! 

Źródło: IG, chwileszczescia 


16 września 2024

Lekka sałatka z makaronem orzo bez majonezu

 Szybka sałatka, którą podałam do pieczonego kurczaka. Świetnie sprawdzi się też na spotkania rodzinne czy jako drugie śniadanie do pracy. 

Składniki:

  • 250 g makaronu orzo
  • 2 pomidory - można zastąpić koktajlowymi 
  • 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • 1 ogórek zielony 
  • 1 czerwona cebula 
  • siekany koperek 

Sos: 

  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 
  • ewentualnie 1 łyżka soku z cytryny 

Sposób przygotowania: 

1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, a w międzyczasie przygotować warzywa i ser. 

2. Ogórka i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pokroić również ser oraz pomidory. Oliwki odsączyć z zalewy i przekroić na połówki. 

3. Wszystko wymieszać z ugotowanym, odcedzonym i przestudzonym makaronem. Składniki na sos połączyć i dodać do sałatki. Dodać również posiekany koperek i całość zamieszać. 

Smacznego!!!

Źródło: IG, pyszna_codziennosc 

14 września 2024

Sok mieszany z winogron bez użycia sokownika

 W lodówce leżała miska jasnego i ciemnego winogrona, którego już nikt nie miał ochoty jeść. Aby się nie zmarnowało, zrobiłam z niego sok. A że owoców nie było za dużo, to nie chciałam brudzić sokownika składającego się z kilku elementów, tylko przygotowałam sok w jednym garnku. Sok wyszedł ciemny mimo, że jasnego winogrona było więcej. Ale jeśli chodzi o smak, to rzeczywiście ma nutę smaku słodkiego jasnego winogrona.

Składniki:

  • winogrono (jasne i ciemne obrane z szypułek)
  • cukier
  • woda

Sposób przygotowania:

1. Winogrona, umyte i oberwane z szypułek, umieścić w garnku i zalać wodą tyle, by woda pokryła owoce. 

2. Postawić na małym ogniu i gotować. Po zagotowaniu, gotować 10 minut, dodać cukier - do smaku i nadał gotować jeszcze 10 minut. 

3. Następnie całość przecedzić przez gęste sito. Odlany sok ponownie zagotować, w razie potrzeby jeszcze dosłodzić i przelewać do przygotowanych wcześniej buteleczek lub słoików.  

4. Gorące zakręcać i odstawić pod ręcznikiem lu ściereczką do "złapania" wieczek. Nie trzeba pasteryzować, ale oczywiście można to zrobić. 

Smacznego!!!

10 września 2024

Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i boczkiem

 Taką prostą i pyszną przekąskę można przygotować w kilka chwil.

Składniki: 

  • 1 gruszka 
  • 2 plastry boczku, u mnie pieczony 
  • 2 plasterki czerwonej cebuli 
  • kawałek sera z niebieską pleśnią 
  • 2 listki świeżej mięty 

Dressing: 

  • oliwa z oliwek
  • musztarda francuska 
  • sok z cytryny 
  • odrobina miodu 
  • sól, pieprz 
Sposób przygotowania: 

1. Gruszkę umyć, pokroić w cieniutkie okrągłe plasterki, najlepiej na mandolinie. 
2. Ułożyć na talerzu lub półmisku. 
3. Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni. 
4. Pokruszyć pleśniowy ser, miętę posiekać. Cebulę podzielić na piórka. 
5. Składniki na dressing wymieszać w ulubionych proporcjach. 
6. Na gruszce rozłożyć pokruszony ser, cebulę, boczek. Polać dressingiem, na koniec posypać siekaną miętą. 

Smacznego!!!
 

 
Inspiracja:kulinarnemigawki.pl

5 września 2024

Leczo z kurczakiem i pieczarkami

 Przepyszna modyfikacja mojego lecza. Zazwyczaj robię z dodatkiem kiełbasy i bez pieczarek, ale ostatnio dokonałam niewielkich zmian i wyszło naprawdę przepyszne leczo!

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 2 puszki pomidorów krojonych w puszce (w sezonie można użyć świeżych, jedną puszkę można też zastąpić domowym keczupem z cukinii - efekt super!) - można też zastąpić gotowym sosem pomidorowym sugo
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • chilli do smaku 
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania:

1. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

2. Cebulę dowolnie kroimy. Pieczarki obieramy, dowolnie kroimy.

3. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami. 

4. Do rondelka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Dorzucamy pokrojoną cebulę i pieczarki i całość chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pokrojoną cukinię i obie papryki, pomidory z puszki, chilli, posiekane ząbki czosnku oraz słodką i ostrą paprykę. Całość dusimy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.

5. Następnie dodajemy sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy, chwilę całość dusimy, mieszając od czasu do czasu.

Smacznego!!!

4 września 2024

Kukurydza z grilla

 Lubicie grillowane warzywa? Co powiecie na kukurydzę? Powiem, że była całkiem smaczna. Nie popełniajcie jednak mojego błędu i pieczęcie ją w folii. Moja grillowała się na folii, ale nie była nią dokładnie owinięta i wyszła troszkę sucha. Ale nadal pyszna😁

Składniki: 

  • 2 kolby kukurydzy 
  • sól 
  • masło 
  • 1 ząbek czosnku 

Sposób przygotowania: 

1. Kukurydzę oczyścić z liści i wąsów, obgotować we wrzątku przez 15 minut. 

2. Po podgotowaniu można kukurydzę przekroić na mniejsze części  jak u mnie, ale nie jest to konieczne. 

3. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z 1 łyżką masła i solą do smaku. Takim masełkiem posmarować kolby i zawinąć w folię aluminiową. 

4. Piec na grillu. Kukurydza powinna być miękka, soczysta i lekko zrumieniona. Czas pieczenia będzie zależeć od wielkości kolb, ale powinno wystarczyć 15-20 minut. 

Smacznego!!!