Szybkie pyszne ciasto ze śliwkami. Niedawno była tarta, a teraz pyszne kruche ciasto z kruszonką. To taki jesienny klasyk, a że nie mam jeszcze takiego na blogu, to upiekłam do południa w ostatnią niedzielę. Zapraszam po przepis.
Składniki (24x24cm):
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 170-200 g ziemnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany w przypadku, gdy zagniatając ciasto, jest całość za sucha
Śliwki:
- 600-800 g śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
Kruszonka:
- 80 g zimnego masła
- 80 g cukru
- 150 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, w razie potrzeby dodać śmietany, jeśli wychodzi zbyt suche. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Składniki na kruszonkę rozdrobnić palcami, również schłodzić w lodówce.
3. Śliwki umyć, wypestkować. Jeśli są duże, to pokroić na mniejsze części. Miałam śliwki krajowe, dość duże i każdą pokroiłam na cztery części. Do śliwek dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać.
4. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnić kruchym spodem. Nakłuć widelcem. Posypać lekko bułką tartą, dodać śliwki, a wierzch posypać kruszonką.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40-50 minut. U mnie piekło się 50 minut do zrumienienia.
Smacznego 🙂