Jakiś czas temu robiłam serek naturalny, teraz czas na serek z dodatkami świeżych ziół.
Składniki:
2 duże jogurty greckie (w sumie 800g)
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki posiekanych ziół - u mnie koperek
Sposób wykonania:
1. Jogurty przełożyć do miski, dodać sól i dokładnie wymieszać. Dodać zioła i ponownie wymieszać.
2. Duże sitko wyłożyć podwójnie złożoną gazą, przełożyć jogurt na sitko.
3. Całość zawiązać gumką recepturką w sakiewkę i odstawić na sicie lub powiesić np. nad miską na 12-24 godziny.
4. Po tym czasie otrzymamy serek o konsystencji do smarowania pieczywa.
Im dłużej serek będzie wisiał, tym jego konsystencja będzie bardziej
zwarta.
Smacznego!!!
Świetny pomysł,zrobię, można też taki zrobić na słodko, mam zapisany do wyprobowania krem z odcisnietych jogurtow,taki do przelozenia tortów ☺
OdpowiedzUsuńNa słodko? Brzmi ciekawie. Jak można, to proszę o przepis.
UsuńMistrzostwo wygląda rewelacyjnie ;-D
OdpowiedzUsuńA dziękuję. Przepis naprawdę prosty więc polecam!
UsuńIle może leżeć?
OdpowiedzUsuńPewnie kilka dni. Im dłużej stoi, tym bardziej twardnieje. Można go potem uformować w kulki i zalać oliwą.
Usuń