9 kwietnia 2019

Rolada schabowa z morelami i śliwkami

Domowa wędlina w sam raz na świąteczny stół. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Zresztą sami wypróbujcie.


Składniki:

1,2 kg schabu
15 dag śliwek suszonych
15 dag morel suszonych
ostra musztarda (np.dijon)
sól, pieprz
majeranek suszony
czosnek granulowany
liście laurowe

Sposób wykonania:

1. Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na płat. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Posmarować warstwą musztardy. Ułożyć dowolnie śliwki i morele, ciasto zwinąć w roladę. Obwiązać nicią kuchenną.
2. Roladę obsypać majerankiem i czosnkiem granulowanym. Wetrzeć. Za nić włożyć 2-3 listki laurowe.
3. Roladę owinąć folią aluminiową.
4. Piec w naczyniu żaroodpornym przez 80 minut w 180 st.C. Całkowicie wystudzić i dopiero wtedy można kroić na plasterki.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. pysznie wygląda, kiedyś piekłam schab ale nadziałam tylko śliwkami

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamy w planach zrobić faszerowany śliwkami schab na Święta. Do tej pory robiłam schab z tzw "oczkiem" ze śliwki, ale taka rolada to też świetny pomysł :) i co lepsze każdemu się trafia plasterek zarówno ze śliwką jak i morelą ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!