Znów wracam do przepisów na serki jogurtowe. Kiedy okazuje się, że serek jogurtowy suszyliśmy kapkę dłużej lub po prostu leży nam w lodówce i wiemy, że całego na raz nie zjemy, to warto zrobić kulki serowe w oliwie. Ser w takiej postaci poleży zdecydowanie dłużej w lodówce, wystarczy taką kuleczkę wyjąć z zalewy i rozsmarować na pieczywie. A pozostała zalewa przyda się do smażenia innych potraw czy do jakiejś marynaty czy jako sos do sałatki.
Składniki:
dowolny serek jogurtowy odcedzany przynajmniej 3 dni lub dłużej ( naturalny lub z ziołami)
dowolne przyprawy (suszone pomidory, pieprz, suszone zioła itp.)
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Z serka utoczyć kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Pozostawić w lodówce przez 1-2 dni do podsuszenia.
2. Na talerzyki wysypać dowolne przyprawy. Obtoczyć w nich kulki. Przełożyć do słoika i zalać oliwą z oliwek. Ważne, aby kulki były całkowicie pokryte oliwą, inaczej mogą się zepsuć. Używałam suszonych przypraw i ziół do obtoczenia więc moje kulki stały spokojnie z 3-4 tygodnie w lodówce. Jeśli używamy świeżych ziół, przechowujemy nie dłużej niż tydzień. Do marynaty można dorzucić ząbek czosnku czy kawałek chilli dla podkręcenia smaku.
Smacznego!!!
ale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł ;-D
OdpowiedzUsuń