Składniki:
3 jajka
1/2 szklanka mleka
1 i 3/4 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
20-30 dag truskawek
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
1. Jajka mieszamy z mlekiem. Następnie miksujemy masę jajeczno-mleczną razem z mąką, cukrem, olejem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym na gładko.
2. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28 cm, dodajemy oczyszczone owoce, wykładamy je na ciasto lub mieszamy z ciastem delikatnie.
3. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje gotowanie, wydanie specjalne - Truskawki, maliny, jagody
Mniam, mniam. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńU mnie w piekarniku właśnie się piecze ciasto marchewkowe ale Twój przepis muszę sprawdzić koniecznie. Żałuję, że w tym roku nie mam dostępu do domowych truskaweczek ale to i tak nie stanie mi na przeszkodzie aby upiec Twoje ciasto. :)
Dziękuję. To ciasto uniwersalne i można go zrobić z dowolnymi owocami. Udanych wypieków!
UsuńPozdrawiam!
Pyszne ciasto, takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńW sezonie truskawki się nie znudzą. A ciasta z tryskawkami można jeść i jeść. Każdy przepis jest ciekawy. A ciasta pyszne. Tak ja Twoje ciasto. Jest puszyste, delikatnie i chciałoby się zjeść. Może na niedzielę upiekę :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta mleczne czy maślane są wyśmienite.Puszystość jest genialna i smak przede wszystkim
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze smacznie, po domowemu! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda to, że owoc jest na dole!
OdpowiedzUsuń