Kolejna już wersja siekanych kotlecików drobiowych. Do tego młode ziemniaczki i ogórek małosolny i obiad gotowy :)
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 nieduża czerwona papryka
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Umyte i osuszone piersi pokroić w kostkę.
2. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę wedle uznania.
3. Dodać pozostałe składniki, czyli rozmącone jajko, mąkę i paprykę mieloną. Doprawić do smaku. Jeśli ciasto wydaje się być za gęste to należy dodać jeszcze jedno jajko i odrobinkę mąki.
4. Łyżką nakładać porcje na rozgrzany olej i smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiano.
Smacznego!!!
Pysznie ♥
OdpowiedzUsuńBardzo lubię siekane mięso. Jest trochę więcej pracy podczas przygotowania takiego dania, ale warto :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne kotleciki :) Polecam do "masy" dodać ok. 2 łyżki majonezu jak i posiekaną pietruszkę. Można tez urozmaicić przepis o kukurydzę :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już takie na majonezie. Pyszne były :)
UsuńJeśli chodzi o jajko to dodajemy rozkłócone do reszty składników, tak? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie :)
UsuńLubimy te kotleciki, mają niepowtarzalny smak i są niezwykle delikatne. Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuń