13 października 2015

Pieczeń z mięsa mielonego z zielonym groszkiem

Nieco odmieniona wersja pieczeni z mięsa mielonego. Można podawać na ciepło lub na zimno.


Składniki:

1 kg mielonego mięsa (łopatki)
2 ząbki czosnku
2 surowe jajka
1 bułka moczona w  wodzie
1 - 2 łyżki suchej kaszy manny
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1 puszka zielonego groszku
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Do mięsa dodajemy jajka, odciśniętą bułkę, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn i tymianek. Dodać również zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko dokładanie wymieszać.
2. Do mięsa dodać odsączony groszek i delikatnie wymieszać.
3. Formę keksówkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięso. Całość piec w 180 st.C przez 1,45h.
4. Na ciepło zjedliśmy z dodatkiem sosu pieczarkowego, a na zimno do kanapek.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Kiedyś podobną robiła moja mama, ale myślę, że Twoja pieczeń wzbogacona o dodatki jest genialna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super blog. Spróbuje przepisu. Blog warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pieczeń. Nie ma to jak domowe mięsko.

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy mozna uzyc groszek mrozony z wlasnej dzialki moze go trzeba najpierw ugotowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Używam z puszki lub kupnego mrożonego, bo działki nie posiadam...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!