Nieco odmieniona wersja pieczeni z mięsa mielonego. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Składniki:
1 kg mielonego mięsa (łopatki)
2 ząbki czosnku
2 surowe jajka
1 bułka moczona w wodzie
1 - 2 łyżki suchej kaszy manny
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1 puszka zielonego groszku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Do mięsa dodajemy jajka, odciśniętą bułkę, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn i tymianek. Dodać również zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko dokładanie wymieszać.
2. Do mięsa dodać odsączony groszek i delikatnie wymieszać.
3. Formę keksówkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięso. Całość piec w 180 st.C przez 1,45h.
4. Na ciepło zjedliśmy z dodatkiem sosu pieczarkowego, a na zimno do kanapek.
Smacznego!!!
Kiedyś podobną robiła moja mama, ale myślę, że Twoja pieczeń wzbogacona o dodatki jest genialna :)
OdpowiedzUsuńSuper blog. Spróbuje przepisu. Blog warty polecenia.
OdpowiedzUsuńDziękuję, zapraszam jak najczęściej na bloga :)
UsuńSuper pieczeń. Nie ma to jak domowe mięsko.
OdpowiedzUsuńa czy mozna uzyc groszek mrozony z wlasnej dzialki moze go trzeba najpierw ugotowac
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. Używam z puszki lub kupnego mrożonego, bo działki nie posiadam...
Usuń