Składniki:
1 pierś z kurczaka
po pół papryki zielonej, żółtej i czerwonej
1 cebula
kawałek chudego boczku
ulubiona przyprawa do grilla
sos sojowy
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce.
2. Do mięsa dodajemy sosu sojowego oraz przyprawę do grilla. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
3. Boczek kroimy w grubą kostkę, cebulę na talarki.
4. Papryki kroimy w dowolne kawałki.
5. Na patyczki nadziewamy składniki szaszłyków w dowolnej kolejności. Całość posypujemy przyprawą do grilla.
6. Szaszłyki smażymy na patelni grillowej lub na grillu, odwracając je co jakiś czas.
7. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Kolorowe i smacznie;)
OdpowiedzUsuńCzasem najprostsza wersja jest najlepsza, czy to w przypadku ryby, czy innego mięsa ;)
OdpowiedzUsuńszaszłyki to chyba najlepsze danie na grilla :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszalakie szaszłyki
OdpowiedzUsuńProsiłam kiedyś mamę o takie szaszłyki z kurczakiem.. ale jednak będe musiała sobie je sama zrobić:D
OdpowiedzUsuńFajny przepis:)
Lubię paprykę w szaszłykach, przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam nic na grilla z jej udziałem.
OdpowiedzUsuńSzaszłyki są chyba zawsze pyszne, co nie zmienia faktu, że Twoje wyglądają przepięknie. Polecam też zamiast kurczaka użyć polędwiczek wieprzowych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
uwielbiam takie kolorowe szaszłyki :)
OdpowiedzUsuń