Składniki:
drobne ogórki
Na jeden słoik należy przygotować:
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
gorczyca
kawałek korzenia chrzanu
ząbek czosnku
plasterek cebuli
kilka plasterków marchewki
koper
Zalewa (proporcje):
1 litr wody
1/2 szklanki octu 10%
2 płaskie łyżki soli
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Zagotowujemy zalewę i studzimy.
2. Ogórki myjemy, odcinamy ogonki (można pominąć).
3. Na dno słoika wkładamy składniki wymienione powyżej, następnie wkładamy ogórki.
4. Zalewamy chłodną zalewą i dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy 5-10 minut po zagotowaniu.
Smacznego!!!
A poniżej przedstawiam Wam propozycje na inne ogórkowe przetwory:
1. Ogórki konserwowe (korniszony) z miodem
2. Ogórki kiszone
3. Ogórki małosolne
4. Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
5. Mizeria na zimę
6. Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą
Z mamą ostatnio też zabrałyśmy się za ogórki:)
OdpowiedzUsuńTylko ,że kiszone:)
Ale te na occie mają swój własny smak.. są też wyśmienite:)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
ogorki w kazdej postaci...lubie bardzo... korzystam z zaproszenia..kiedy i gdzie?
Usuńpozdrowionka
Ja jeszcze nie zaczęłam zaprawiać ogórków :)
OdpowiedzUsuńSuper na zimę będzie jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuńZaraz zrobię wg Twojego przepisu:-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przypadną do gustu :)
UsuńWłaśnie zrobiłam,są wysmienite:)))
OdpowiedzUsuńSą wyśmienite
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię :) zobaczymy co wyjdzie, mam jeszcze ochotę zrobić ogórki z chili - ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNie ma chyba w języku polskim określenia ogórki korniszone!!!!!!!!!! Jest korniszon, są korniszony, ale nie KORNISZONE, na litość boską. Ponadto używa Pani tego słowa także w odniesieniu do ogórków konserwowych, a cos mi się wydaje, że to nie to samo. Od lat robię i takie, i takie i wydaje mi się, że korniszony to maleńkie ogóreczki w znacznie bardziej ostrej zaprawie. Nie to, że chciałabym kogokolwiek pouczać, daleka jestem od tego, ale takie fajne ma Pani przepisy, że aż mnie serce zabolało jak zobaczyłam te KORNISZONE. Pozdrawiam ciepło, proszę darować śmiałość. Przepis na paprykę sprawdzony, jest wyśmienita. Agi
OdpowiedzUsuńNie wiem czy słowo 'korniszone' jest poprawne czy nie. Jest za to powszechnie używane. Nie widzę też różnicy między korniszonami a ogórkami konserwowymi, nigdy się nad tym nie zastanawiałam. W sumie to dla mnie bez różnicy :)
UsuńCieszę się, że papryczka do gustu przypadła, pozdrawiam!
Korniszony to drobne ogórki konserwowe. Natomiast ogórki korniszone nie jest w powszechnym użyciu, ja słyszę to pierwszy raz a nawet pisząc tak na komputerze wykazuje błąd pisowni! To jakaś bzdura!
UsuńWłaśnie kończę wkładać konserwowe mam nadzieję że wyjdą pycha .
OdpowiedzUsuńA to ciekawe ,gdzie słyszeliście słowo komiszon albo korniszone.Ta pierwsza nazwa "komiszon" nie występuje w ogóle w języku polskim ani w żadnym innym a wzięła się prawdopodobnie u " Anonimowy10 września 2014 22:16 " ze zwyczajnego niechlujstwa językowego,które jeszcze próbuje zaszczepiać innym.Natomiast 'korniszone" to nie to samo co kwaszone,bo korniszon to nazwa ogórka zrobionego wg.odpowiedniego przepisu a więc tylko i wyłącznie korniszon a nie "korniszone".Np.robimy korniszony a nie kornisimy,to absurd.
OdpowiedzUsuńSłownik języka polskiego zawiera słowo KORNISZONY, a cytowany przez Panią autor trochę go odmienił, może nie powinien, nie znam się :)
Usuńhttp://sjp.pl/korniszony
Pozdrawiam!
Muszę chyba przeprosić autora postu "Anonimowy10 września 2014 22:16 " ,bo po dokładnym przyjrzeniu się widzę ,że autor pisze KORNISZON a nie KOMISZON ,czcionki są tak blisko,że zlewają się i RN wygląda jak M .
OdpowiedzUsuńNatomiast oczywiście nie można mówić "korniszone" i nawet gdy w pewnym środowisku ludzie tak mówią to jest to nieprawidłowe.Ludzie mówią wiele niepoprawnych słów i uważają,że tak się mówi.
czytam posty i powiem szczerze ze jestescie naprawde zalosne i zalosni zwracacie uwage a sami nie wiecie co mowicie spojrzcie wokol siebie ile macie brudu za nim swoja glupota chcesz zaiskrzyc sie popisujecie ujawnij sie krolowo posprzataj wokol siebie za nim przyjdziesz sprzatac u siasiadow ,zal mi takich ludzi ktorzy sa zalosni chodza i doszukuja sie a sami maja znikoma wiedza skoro zagladaja do innych ,,, pokaz co potrafisz zrobic za nim sie popisujesz wiadomosciami z trzeciej klasy ,,,
OdpowiedzUsuń1/2 szklanki octu, czy to oznacza 1 lub 2 szklanki czy pół szklanki?
OdpowiedzUsuń1/2 to pół :)
UsuńBardzo fajne ogorki. Robilismy w zeszlym roku, teraz powtorka. Polecam. Gosia
OdpowiedzUsuńPrzepis, który pani podała to nie korniszony, lecz po prostu ogórki konserwowe. Korniszony, to całkiem co innego, ale po prostu ludzie się nie znają i używają tych określeń zamiennie. Korniszony - fakt , są to małe ogóreczki,ale najpierw dobę leżą w solance, następnego dnia solankę się wylewa , a ogórki zalewa się roztworem wody i octu, astępnego dnia zlewa się wszystko do garnka , dodaje się octu i zostawia na następną dobę. Po tym czasie szykuje się zalewę z przyprawami i dopiero tą zalewą zalewa się ogórki w słoikach i zamyka.
OdpowiedzUsuńDomowe przetwory, marynaty, kiszonki, dżemy, konfitury i soki to doskonały sposób na to, żeby zamknąć w słoikach to, co najcenniejsze – smak, aromat i bogactwo składników odżywczych sezonowych warzyw i owoców.
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńProszę.
Usuń