Składniki:
1 cukinia ( ok.1 kg - moja była trochę mniejsza)
2 większe ziemniaki
1 cebula
4 ząbki czosnku
750 ml bulionu (może być z kostki)
4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
ziołowe grzanki
Sposób przygotowania:
1. Obieramy wszystkie warzywa.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i rumienimy na patelni. W tym czasie cukinię i ziemniaki kroimy w kosteczkę (jeśli cukinia jest przerośnięta, to należy pozbyć się pestek). Pokrojone warzywa wrzucamy do patelni z cebulą i czosnkiem, dusimy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy.
4. W miseczce mieszamy śmietanę ze szczyptą soli i chochelką gorącej zupy. Całość przelewamy do kremu i mieszamy.
5. Zupę-krem podajemy z grzankami.
Smacznego!
Źródło: Przy kuchennym stole
Przyznam, że cukinii samej w sobie nie lubię, ale ciągle szukam sposobu podania jej tak, żeby mi zasmakowała bardziej:) Zupa brzmi super:)
OdpowiedzUsuńTez ostatnio robiłam taka zupę, jest bardzo smaczna :-)
OdpowiedzUsuńZupa zajeb.... Uwielbiam ją
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńJakie to bylo pyszne! Dziekuje za przepis. Takie proste skladniki a naprawde niebo w gebie! Pozdrawiam, Dominika
OdpowiedzUsuń