Składniki:
300 ml śmietanki 30%
300 g jagód (świeżych lub mrożonych)
100 ml wody
80 g cukru
Sposób przygotowania:
1. Wodę gotujemy z cukrem. Wrzucamy jagody i gotujemy całość ok. 2 minut.
2. Jagody zdejmujemy z palnika, wlewamy śmietankę ,mieszamy. Całość dokładnie miksujemy.
3. Kiedy masa ostygnie, to wkładamy ją do lodówki na kilka godzin.
4. Następnie przelewamy masę do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.
5. Jeśli ktoś nie posiada maszynki do lodów, to nic straconego! Ochłodzoną masę należy wtedy przełożyć do plastikowego kontenera do zamrażarki. Poczekać, aż zacznie się zamrażać. Co pewien czas trzeba mieszaninę lodową wyjmować z zamrażarki miksować, by ograniczyć powstawanie kryształków lodu.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Czyli takie urodziny :) Sto lat :P
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem jagodowych ,a mam wielką ochotę! Szty! Hah ^^
Tak dokładnie - takie właśnie urodziny :)
UsuńPrzesmakowicie wyglądają. Twoje jagodowe noce.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie lody. Piękny kolor mają i muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy ostatnio jadłam lodyxD
OdpowiedzUsuńJa też nigdy jagodowych nie jadłam, z chęcią bym spróbowała a takich domowych zwłaszcza :)
OdpowiedzUsuńPrzepis, który wykorzystałem na przyjęcie urodzinowe córki. Niestety świeże jagody już się skończyły, ale miałem mrożone z Pińczowa, z nich skorzystałem, do wspaniałych lodów. Lody smakowały nie tylko młodym. Dziękuję za bardzo dobry przepis i pozdrawiam Jurek.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i również pozdrawiam!
UsuńAnusiu, nie wiem czyje urodziny, ale wszystkiego co najlepsze , spełnienia marzeń. Lodów jagodowych nie robiłam, ale wszystko przede mną. Na pewno są pyszne, tylko, że jagody kupię, bo od dzieciństwa mnie trzęsie na samą myśl zbierania jagód , na które musiałam chodzić z mamą i rodzeństwem 5 kilometrów i z pełnymi wiadrami też na pieszo- brr- he, he .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
A dziękuję Danusiu, te urodziny to było już dawno :) W tym roku kolejne już urodziny mojego bloga. Pozdrawiam!
Usuń