Składniki:
25 dag otrąb pszennych lub żytnich
5 dag drożdży
pół kg mąki pszennej
pół łyżeczki soli
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy otręby, sól i mąkę oraz ziarna.
2. Robimy dołek w mące, wkruszamy drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na chwilę i przykrywamy ściereczką, by drożdże zaczęły pracować.
3. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, wkładamy do dwóch natłuszczonych foremek (np. keksówek), a gdy trochę podrośnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 1 godzinę.
4. Po upieczeniu jeszcze ciepłe chlebki smarujemy dowolną margaryną. Dzięki temu chleb bezie mieć lśniącą skórkę.
5. Taki domowy chlebek najbardziej smakuje mi z samym masłem :)
Smacznego :)
Ostatnio szukam nowych przepisów na chleb z otrębami i chętnie wypróbuję z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńTak patrzę jak wszyscy pieką chleby, bułeczki...i chyba też muszę się w końcu zabrać za domowe pieczywo:))
OdpowiedzUsuńPyszny ten chlebek :) Musze spróbować :))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten chlebek, czesto go piekę i dodaje różne otręby, zazwyczaj orkiszowe, pyszny nawet z samym masłem :)
OdpowiedzUsuńOtóż to, powiedziałabym nawet, że taki domowy chlebek najbardziej smakuje z masłem :)
UsuńPozdrawiam!