Strony

22 sierpnia 2012

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Ta sałatka to druga moja ulubiona po buraczkach w zalewie chrzanowej. Nie może jej zabraknąć w spiżarni.


Składniki:

3 kg czerwonej kapusty
1 kg marchwi
1 kg cebuli

Zalewa:
0,5 litra octu 10%
2 litry wody
0,5 kg cukru
6 liści laurowych
1 łyżka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkować. Cebulę poszatkować lub pokroić w grubszą kostkę. Warzywa posolić wedle uznania w osobnych naczyniach i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc.
*Najlepiej poszatkować warzywa w robocie kuchennym - zaoszczędzimy czasu i nerwów :)
2. Marchew zetrzeć na tarce.
3. Zagotować składniki zalewy. Na gotującą się zalewę rzucić kapustę i gotować 20 minut. Następnie dodać marchew i cebulę i gotować jeszcze 10 minut.
4. Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików. Sałatka nie wymaga pasteryzowania.

Smacznego!!!

44 komentarze:

  1. bardzo lubie czerwona kapustę a Twoja salatka wyglada na pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest czerwono kapusta,ja się robi modra kapuste?

      Usuń
    2. Na blogu nie mam przepisu na modrą kapustę. Ale w internecie pełno na nią przepisów.

      Usuń
  2. Proszę jakie zapasy na zimę się szykują :-)brawo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama taką robi:))
    Oj kochamy ją bardzo<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapustka,uwielbiam pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam tą sałatkę, genialna, pięknie pachnie ale odrobinę za ostra.W przyszłym roku dam pół szklanki octu mniej. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że sałatka smakuje. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Właśnie ją robię jak będzie gotowa , to napisze jak wyszła.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi wyszła super

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy pasteryzacja napewno nie jest konieczna? Mam obawy że się zepsuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest konieczna. Ale jeśli masz obawy to można zapasteryzować. Nic jej nie zaszkodzi :)

      Usuń
  9. sałatka przepyszna , smakuje wszystkim, wczoraj zrobiłam buraczki też wspaniałe
    dziękuję za przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo! Cieszę się, że smakuje wszystko. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. SAŁATKA BARDZO PYSZNA POLECAM JA WŁAŚNIE ZABIERAM SIĘ DO ROBIENIA

    OdpowiedzUsuń
  11. wszystko fajnie i smacznie wyglada :) ale nie pisze czy zalac ta kapuste tym wywarem czy co..

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pyszne polecam zapasy na zimę że cho cho :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja chciałam zapytać w jakim garnku tą zalewę na taką ilość kapusty jak w przepisie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o pojemność? Używam gara 10 litrowego, nie pamiętam dokładnie ile objętościowo zajmuje kapusta w garze, czy połowę czy więcej. W tym roku jej nie robiłam tylko w zeszłym. Muszę kiedyś zwrócić na to uwagę.

      Usuń
  14. Witam serdecznie, ile słoików 0,9 lub 1 litowych należy przyszykować na tą ilość?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj pakuje salatke w sloiki 0,7 i troche mniejsze wiec trudno mi powiedziec ile mniej wiecej wyjdzie duzych sloikow.

      Usuń
  15. Zrobiłam ją w tym roku i potwierdzam, że jest przepyszna. Odjęłam trochę octu i cukru z tej proporcji, tak mniej więcej po pół szklanki, żeby dostosować do swojego smaku, a od siebie dodałam troszkę pieprzu do smaku. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja chciałam podpytam czy tej zalewy powinno być tak dużo? bo mi dużo jej jeszcze zostało po zapakowaniu w słoiki i tak się zastanawiam, czy wyszło mi dobrze:) gotowałam warzywa tak długo jak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie "się robi". Dodałam troszkę papryki. Zobaczymy jak wyjdzie. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie zaczynam sie brac za kapuste , wyglada smakowicie! jednak zamiast octu dam kwasek to chyba w niczym nie przeszkadza prawda jesli zamienie ocet na kwasek cytrynowy??

    OdpowiedzUsuń
  19. A ile soli na te warzywa trzeba dac?

    OdpowiedzUsuń
  20. Zastanawiam się czy konieczny jest ten cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna zmniejszyc ilosc cukru, ale calkiem bym z niego nie rezygnowala.

      Usuń
  21. Zawsze ja robię na zimę i jest pyszna to jest sprawdzony przepis który robię.

    OdpowiedzUsuń
  22. A to nowosc nie wiedziałam o takim sposobie a tak przy okazji zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziś próbuję tę sałatkę. Niespodziewanie dostałam poszatkowaną kapustę więc niedziela pracowita. Robię pierwszy raz, ale sąsiadka już robiła i jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!