Z pewnością wiecie, że z zielonych niedojrzałych pomidorów można przygotować sałatkę na zimę. Za to u mnie w tym roku pozostało wiele pomidorków koktajlowych, które nie zdążyły dojrzeć, dlatego w całości wylądowały w słoiczkach. Zapraszam po przepis.
Składniki (na 4-5 słoiczków średniej wielkości):
- 1 kg zielonych pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku na każdy słoik
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu na każdy słoik
Zalewa:
- 2,5 szklanki wody
- 2/3 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 2/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Pomidorki umyć, każdy nakłuć wykałaczką w 3 miejscach, aby pomidorki nie popękały.
2. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę.
3. Czosnek obrać, pokroić w słupki lub drobno posiekać.
4. Do każdego słoika włożyć trochę cebuli, posiekany czosnek, ziarenka pieprzu, ułożyć pomidorki.
5. Składniki zalewy zagotować, zalać nią pomidorki i słoiki zakręcić. Pasteryzować przez 15 minut od zagotowania.
6. Pomidorki po niecałym miesiącu są gotowe do spożycia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!