Do wykorzystania miałam mini marchewki, które mi słabo urosły na działce, dlatego wylądowały w sosie. Danie wyszło przepyszne! Polecam serdecznie!
Składniki:
- 12 plastrów schabu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka smalcu
- 2 ząbki czosnku
- 1 spora marchewka lub 2 mniejsze - lub kilkanaście mini marcheweczek
- 2 kolorowe papryki
- sól, pieprz
- słodka mielona papryka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- woda
- mąka do panierki
- 5 suszonych grzybków
Sposób przygotowania:
1.
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć słodką mieloną papryką, solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej
i smalec, zrumienić mięso z obu stron. Na chwilę zdjąć mięso, a na patelnię rzucić posiekaną cebulę i 1 ząbek czosnku, chwilę podsmażyć i dodać mięso z powrotem. Zalać gorącą wodą tak, by
było trochę ponad mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzybki. Całość
dusić.
2. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, dodać do gotującego się mięsa, jeśli jest już półmiękkie. Jak mięso zmięknie, dodać drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w paski paprykę. Gotować, aż papryka zmięknie. Doprawić całość do smaku.
Smacznego!!!
Pyszne.
OdpowiedzUsuń