1 października 2024

Udka w paprykowej marynacie

 To jedna z najlepszych marynat do kurczaka, jakie robiłam. Zachęcam do wypróbowania. 

Składniki:

  • 6 udek

Marynata:  

  • 1/3 szklanki wody gazowanej 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli 

Dodatkowo: 

  • 1/2 szklanki dowolnej śmietanki - można pominąć

Sposób przygotowania: 

1. Mięso umyć i osuszyć. 

2. Składniki marynaty wymieszać w misce. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Na koniec wierzch mięsa polać dowolną śmietanką. Ona sprawi, że mięso będzie soczyste. Można oczywiście ten krok pominąć, ale robiąc bez i ze śmietanką stwierdzam, że lepsze udka wychodzą te zalane śmietanką. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

3. Mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika. Piec 40 minut pod przykryciem, a potem kolejne 40 minut bez przykrycia. 

4. Gotowe upieczone udka podawać wedle uznania, u nas z ziemniakami oraz mizerią. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!