To jedna z najlepszych marynat do kurczaka, jakie robiłam. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 6 udek
Marynata:
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki dowolnej śmietanki - można pominąć
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć i osuszyć.
2. Składniki marynaty wymieszać w misce. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Na koniec wierzch mięsa polać dowolną śmietanką. Ona sprawi, że mięso będzie soczyste. Można oczywiście ten krok pominąć, ale robiąc bez i ze śmietanką stwierdzam, że lepsze udka wychodzą te zalane śmietanką. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
3. Mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika. Piec 40 minut pod przykryciem, a potem kolejne 40 minut bez przykrycia.
4. Gotowe upieczone udka podawać wedle uznania, u nas z ziemniakami oraz mizerią.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!