Podczas ostatniego grzybobrania najwięcej uzbierałam maślaków i takie wylądowały w słoiczku. Bardzo je lubię.
Składniki:
- oczyszczone i obrane maślaki - należy zdjąć skórkę z kapeluszy
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 2/3 szklanki octu 10%
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki cukru
- 1 liść laurowy
Do każdego słoika:
- 1-2 krążki cebuli
- 2-3 ziela angielskie
- 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy
Sposób wykonania:
1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie.
2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w słoiki z przyprawami.
3. Zalewę gotujemy. Liść laurowy wyrzucamy, a gorącą zalewą zalewamy grzyby, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!