Takie pączki to moje zeszłoroczne odkrycie. Sezon na dynie trwa, więc jeśli nie macie na nie pomysłu, to zróbcie sobie właśnie takie słodkości!
Składniki:
- ok 600 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 200 ml mleka
- 80 g cukru
- 150 g pure z dyni
- 40 g świeżych drożdży
- 60 g masła - miękkiego
- 2 żółtka + 1 jajko
- szczypta soli + 1 łyżka spirytusu
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- marmolada do nadzienia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku z 1 łyżka cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić do podrośnięcia.
3. W misce umieścić pozostałe składniki. wlać wyrośnięty zaczyn, miksować mikserem z hakami. Ciasto jest klejące i można go lekko oprószyć mąką. Odstawić na 1h do podwojenia objętości.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wycinać kółka lub na wzór oponki. robiłam pół na pół. Część pączków z dziurką i część z nadzieniem.
5. Powycinane pączki przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
6. Pączki usmażyć na tłuszczu (175*C) z obu stron na rumiano. Wyłożyć na papierowym ręczniku.
7. Po usmażeniu nadziać marmoladą, poprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: www.domowysmakjedzenia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!