Jeśli jesteście fanami kotletów z kani, to podpowiadam wam jak je zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi zimą.
Składniki:
- 6 dorodnych kani
- 2 jajka
- odrobina mleka
- przyprawa typu vegeta lub sól
- bułka tarta
- olej do smażenia
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 2/3 szklanki octu 10%
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki cukru
- 1 liść laurowy
- 1 mała cebula pokrojona w półplasterki
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Sposób przygotowania:
1. Kanie oczyścić, pokroić na takie kawałki, by zmieściły się w słoiku.
2. Jajka wymieszać z mlekiem i vegetą w talerzu. Kawałki kani kolejno panierować w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
3. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gotować koło 5 minut, by cebula zmiękła.
4. Gorącą zalewą zalać kanie ułożone w słoikach. Można zakręcić i odstawić do góry dnem, ale ja jeszcze zapasteryzowałam przez 10 minut.
5. Przechowywać w chłodnej piwnicy lub w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!