Lubię tosty francuskie, zazwyczaj robię z chleba. Tym razem wykorzystałam chałkę i naprawdę świetnie się sprawdziły. Można je podać z owocami czy dżemem.
Składniki:
- 8 kromek chałki (ok 1,5 cm grubości)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka, mleko, szczyptę soli wymieszać.
2. Każdą kromkę maczać z obu stron w mieszance jajeczno-mlecznej, układać na nagrzanej patelni z rozpuszczonym masłem i smażyć z obu stron na rumiano.
3. Podawać z owocami lub dżemem, kiedy tosty są jeszcze ciepłe.
Smacznego!!!
Uwielbiam :), a jeszcze bardziej wersję z dodatkiem kakao do masy jajecznej i są przepyyyszne, ale to już wersja dla łakomczucha :)
OdpowiedzUsuńWow, brzmi super. Muszę kiedyś i taką wersję na bogato wypróbować😁
Usuń