17 października 2024

Tosty francuskie z chałki

 Lubię tosty francuskie, zazwyczaj robię z chleba. Tym razem wykorzystałam chałkę i naprawdę świetnie się sprawdziły. Można je podać z owocami czy dżemem.

Składniki:

  • 8 kromek chałki (ok 1,5 cm grubości)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Jajka, mleko, szczyptę soli wymieszać. 

2. Każdą kromkę maczać z obu stron w mieszance jajeczno-mlecznej, układać na nagrzanej patelni z rozpuszczonym masłem i smażyć z obu stron na rumiano. 

3. Podawać z owocami lub dżemem, kiedy tosty są jeszcze ciepłe. 

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam :), a jeszcze bardziej wersję z dodatkiem kakao do masy jajecznej i są przepyyyszne, ale to już wersja dla łakomczucha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, brzmi super. Muszę kiedyś i taką wersję na bogato wypróbować😁

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!