Dawno już nie było placków ziemniaczanych, dlatego niedawno u mnie pojawiły się w nowej odsłonie. Nie pytajcie skąd nazwa, że po żydowsku, taką po prostu znalazłam w internecie i nic nie będę zmieniać. A przepis podaję w mojej wersji :-) Nie jest to najszybszy obiad, ale wart przygotowania.
Składniki:
Surówka z kapusty:
- 1/2 główki małej kapusty
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- sól
- sok z cytryny
Kurczak:
- 700 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- sól
- olej do smażenia
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sposób przygotowania:
1. Zrobić surówkę, kapustę poszatkować, posolić, wygnieść i odstawić na 10 minut. Dodać marchewkę startą na tarce jarzynowej, majonez, musztardę i doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.
2. Przygotować sos czosnkowy, majonez, jogurt i śmietanę umieścić w jednej misce, dodać zmiażdżone ząbki czosnku i pozostałe przyprawy, wymieszać.
3. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami, wymieszać i obsmażyć na oleju.
4. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zblendować razem z obraną cebulą. Odlać trochę nadmiaru wody, która się zebrała. Wbić jajko, dodać mąkę, sól, pieprz i wymieszać.
5. Na patelni smażyć dużego placka, mniej więcej średnicy 20 cm z obu stron na rumiano.
6. Po usmażeniu przełożyć na talerz, na połowie rozłożyć trochę surówki, na to trochę kurczaka, lekko polać sosem, złożyć placka na pół i z wierzchu również polać sosem. Można oprószyć koperkiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!