Lubicie korzenne ciasteczka Lotus Biscoff? Jeśli tak, to ten sernik będzie dla was strzałem w dziesiątkę. Mu uwielbiamy te ciastka. Zawsze pakuję dzieciakom dwie sztuki do śniadaniówki i nie może ich zabraknąć w kuchennej szafce. Do tego sernika użyłam kremu Biscoff w wersji "crunchy" z wyraźnie wyczuwanymi kawałkami ciastek. Jeśli użyjecie wersji "creamy", to oczywiście kawałki ciastek w ogóle nie będą widoczne jak na moim serniczku.
Ich korzenny smak przypomina jesienne smaki. A jak ostatnio zobaczyłam w sklepie krem o smaku tych ciasteczek, to wiedziałam, że powstanie jakieś fajne ciasto. No i padło na sernik. Efekt wow murowany. Sernik wyszedł po prostu fantastyczny.
Składniki ( tortownica 24cm lub kwadratowa firma 24cm):
Spód:
- 200 g ciastek Lotus Biscoff
- 50 g rozpuszczonego masła
Ser:
- 1 kg sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego
- 250 g mascarpone
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 250 g kremu Lotus Biscoff (u mnie wersja crunchy z wyraźnie wyczuwanymi kawałkami ciasteczek)
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 łyżki kremu Lotus Biscoff
- 2 pokruszone ciasteczka Lotus Biscoff
Sposób przygotowania:1. Jajka, ser i mascarpone powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Zrobić spód, ciasteczka zmiksować blenderem na proszek. Wlać rozpuszczone masło, wymieszać. Konsystencja będzie trochę przypominać piasek. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą innego naczynia o gładkim spodzie, np. szklanki, wyrównać mieszanką spód blaszki. Całość włożyć do lodówki.
3. Do miski przełożyć ser, mascarpone, cukier, masło i krem ciasteczkowy, całość krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia. Nie należy zbyt mocni napowietrzać masy serowej.
4. Ser wyłożyć na gotowy spód. ser powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyrównać. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec jeszcze 45 minut.
5. Sernik pozostawić w piekarniku, po 10 minutach od zakończenia pieczenia można lekko uchylić drzwiczki piekarnika, ale należy pamiętać, że sernik musi w nim pozostać do całkowitego wystudzenia.
6. Dwie łyżki kremu Lotus rozgrzać na patelni lub w mikrofalówce. Wyłożyć na wierzch sernika i całość posypać kruszonymi ciasteczkami.
Smacznego!!!
Źródło: blog Po prostu pycha