17 stycznia 2013

Barszcz wigilijny

A dziś coś do pary do uszek z grzybami :)


Składniki:

1 marchewka
kawałek selera
1 pietruszka
1 szklanka wywaru z suszonych grzybów (1 garść suszonych grzybów gotujemy do miękkości - grzyby zostawiamy do farszu do uszek, a wywar do barszczu)
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
ocet lub sok z cytryny do smaku
koncentrat z buraków (domowy lub gotowy - lubię koncentrat firmy Krakus)
2 ząbki czosnku 
majeranek
sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy też ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, łyżeczkę soli. Kiedy warzywa będą miękkie, wyłączamy gaz.
2. Do wywaru warzywnego dodajemy wywar grzybowy, koncentrat z buraków (ilość wedle uznania do smaku), całość podgrzewamy (ale nie zagotowujemy).
3. Do barszczu dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość przecedzamy i do barszczu dodajemy majeranek. Podajemy z uszkami z grzybami.

Smacznego!!!

   

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!