12 stycznia 2013

Pizza z szynką i pieczarkami

Znalazłam idealne ciasto na pizze u Agaty. Nie robię już ciasta według innego przepisu - tylko tego :) Tym razem zapraszam na tradycyjną pizzę z szynką i pieczarkami.


Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
3 dag świeżych drożdży

Dodatki:
3 grube plastry szynki drobiowej
kilka pieczarek
1/4 czerwonej papryki
1/2 cebuli
garść tartego żółtego sera
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano

+ keczup lub sos czosnkowy

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę.
2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł). 
4. Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem lub sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli.

Smacznego!!!

 

13 komentarzy:

  1. Czy u ciebie pizza to jedno z dań do którego nikogo nie musisz namawiać? U mnie tak właśnie jest..wykorzystuje ten fakt do tego by "utylizować" np leczo . na pizzy zjedzą raz dwa a jako samodzielne danie pewnie zamulałoby lodówkę przez jakiś tydzień

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, a najczęściej utylizowanym produktem w naszej pizzy jest mięso z udek kurczaka po rosole. Mój mąż uwielbia ją, dodaje jeszcze do tego ogórka kiszonego i pizza niebo w gębie!

      Usuń
  2. Pycha !!! Zawsze i ze wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie...jaka blaszka do tej pizzy, kształt i średnica?, ja mam zwykłą prostokątną blachę taka z wyposażenia piekarnika czy nie bedzie za duża?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, taka blacha z wyposażenia piekarnika może być za duża. Robię w tortownicy o średnicy 30 cm, ale jeszcze częściej używam blachy z dziurkami do pizzy o rozmiarze 31x27 cm.

      Usuń
  4. Gdybym wiedziała, że tej pizzy wyjdzie tak mało, zrobiłabym z podwójnej porcji...ah! Była pyszna! Co prawda zmodyfikowałam wg siebie składniki, ale przepis na ciasto - bomba!
    Cieszę się ogromnie, że znalazłam Pani bloga, z jakiegokolwiek przepisu bym nie korzystała (a trochę ich było) wszystko wychodzi mi jak na obrazku :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Pani wszystko smakowało. Zawsze robię jedną pizzę wielkości ok 30 cm średnicy, na dwie osoby to w sam raz:)
      Zachęcam do pstrykania fotek i przesyłania zdjęć do galerii czytelników (http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html).
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. zuper pizza :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowała?
      Jeśli tak to zachęcam do pstrykania fotek i wysyłania ich do galerii czytelników (http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html).
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Super będę robić z pieczarkami ekologicznymi z swojej hodowli

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Fajnie, jak jest typowa mąka do pizzy typu 00. Ale taka zwykła tortowa też się sprawdzi.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!