Znalazłam idealne ciasto na pizze u Agaty. Nie robię już ciasta według innego przepisu - tylko tego :) Tym razem zapraszam na tradycyjną pizzę z szynką i pieczarkami.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
3 dag świeżych drożdży
Dodatki:
3 grube plastry szynki drobiowej
kilka pieczarek
1/4 czerwonej papryki
1/2 cebuli
garść tartego żółtego sera
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano
+ keczup lub sos czosnkowy
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę.
2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł).
4. Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem lub sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli.
Smacznego!!!
Czy u ciebie pizza to jedno z dań do którego nikogo nie musisz namawiać? U mnie tak właśnie jest..wykorzystuje ten fakt do tego by "utylizować" np leczo . na pizzy zjedzą raz dwa a jako samodzielne danie pewnie zamulałoby lodówkę przez jakiś tydzień
OdpowiedzUsuńTak, a najczęściej utylizowanym produktem w naszej pizzy jest mięso z udek kurczaka po rosole. Mój mąż uwielbia ją, dodaje jeszcze do tego ogórka kiszonego i pizza niebo w gębie!
UsuńPycha !!! Zawsze i ze wszystkim
OdpowiedzUsuńdzięki!!
OdpowiedzUsuńmam pytanie...jaka blaszka do tej pizzy, kształt i średnica?, ja mam zwykłą prostokątną blachę taka z wyposażenia piekarnika czy nie bedzie za duża?
OdpowiedzUsuńWitam, taka blacha z wyposażenia piekarnika może być za duża. Robię w tortownicy o średnicy 30 cm, ale jeszcze częściej używam blachy z dziurkami do pizzy o rozmiarze 31x27 cm.
UsuńGdybym wiedziała, że tej pizzy wyjdzie tak mało, zrobiłabym z podwójnej porcji...ah! Była pyszna! Co prawda zmodyfikowałam wg siebie składniki, ale przepis na ciasto - bomba!
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie, że znalazłam Pani bloga, z jakiegokolwiek przepisu bym nie korzystała (a trochę ich było) wszystko wychodzi mi jak na obrazku :)
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że Pani wszystko smakowało. Zawsze robię jedną pizzę wielkości ok 30 cm średnicy, na dwie osoby to w sam raz:)
UsuńZachęcam do pstrykania fotek i przesyłania zdjęć do galerii czytelników (http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html).
Pozdrawiam serdecznie!
zuper pizza :-)
OdpowiedzUsuńSmakowała?
UsuńJeśli tak to zachęcam do pstrykania fotek i wysyłania ich do galerii czytelników (http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html).
Pozdrawiam serdecznie!
Super będę robić z pieczarkami ekologicznymi z swojej hodowli
OdpowiedzUsuńjaka mąka?
OdpowiedzUsuńFajnie, jak jest typowa mąka do pizzy typu 00. Ale taka zwykła tortowa też się sprawdzi.
Usuń