Dziś jeszcze coś z menu świątecznego, czyli moje ulubione uszka z grzybami. Na blogu Smak zdrowia udało mi się znaleźć idealne proporcje. Zmieniłam tylko nieznacznie sposób przygotowania uszek. Z podanego przepisu zrobiłam ok. 55 uszek.
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
20 g suszonych grzybów
2 cebule
1 łyżeczka bułki tartej
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy w wodzie. Zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wywaru z grzybów nie wylewamy, zostawiamy do przygotowania barszczu czerwonego. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2. Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę mieszamy z grzybami, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Przygotowujemy ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, jak już będzie gładkie to odstawiamy pod ściereczką na 10-15 minut. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka (ja robiłam to za pomocą kieliszka do szampana), na każde kółko nakładamy pół łyżeczki farszu, zlepiamy jak pierożki, a potem zlepiamy końcówki mini pierożka razem.
4. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku, wyciągamy jak wypłyną na wierzch.
5. Podajemy z czystym barszczem czerwonym na wywarze grzybowym.
Smacznego!!!
zawsze czekam na tę kolację wigilijną...barszcz z uszkami ! :) W inne dni nie smakuje tak dobrze:)
OdpowiedzUsuńdobrze że mi przypomniałaś..mam jeszcze kilka uszek w zamrażalniku..będzie jak znalazł na szybki obiad..Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://dusia-gotuje.blogspot.com/ zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńa mam pytanie: czy ten wywar z grzybów szybko się psuje? chciałabym zrobić te uszka do barszczu właśnie na wywarze grzybowym np w weekend, a sam barszcz na Wigilię - nie popsuje się?
OdpowiedzUsuńNie zepsuje. Trzymaj go w lodówce.
UsuńSuper! Dzięki za odpowiedź :))))
OdpowiedzUsuńwitam, czy uszka można potraktować blenderem? niestety nie posiadam maszynki do mielenia...;-(
OdpowiedzUsuńChyba chodziło o grzyby :)
UsuńTak, można ugotowane grzyby rozdrobnić blenderem.
no tak, grzyby ;-) dziękuję za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńa czy tych grzybów to ma być 20g czy 200g? bo jakoś tak mało mi się wydaje...
OdpowiedzUsuńma bic ich 20g. na taka ilosc ciasta to w sam raz. przy gotowaniu grzyby zwieksza swoja objetosc no i beda ciezsze, do tego jeszcze cebulka... dla mnie te proporcje byly ok.
UsuńBardzo ciekawy wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń