27 stycznia 2013

Rafaello na krakersach

Czyli ciasto bez pieczenia - oto mój sprawdzony przepis na te pyszne ciasto :)


Składniki:

2 paczki słonych krakersów
200g wiórków kokosowych
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 opakowania cukru waniliowego
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy.
2. Dwie pozostałe szklanki mleka gotujemy z cukrem i połową wiórków kokosowych. Do gotującego się mleka dodajemy masę z żółtkami, mieszamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło lub margarynę, mieszamy, aż tłuszcz się roztopi, a masa zrobi się jednolita.
3. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powtarzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa.
4. Wierzch obficie posypujemy resztą wiórków kokosowych.
5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy krakersy zmiękną.
6. W wersji dla dorosłych do masy kokosowej można dodać spirytusu lub innego alkoholu.

Smacznego!!!

  
 

23 komentarze:

  1. klasyka! którą każdy uwielbia

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś w wersji z alkoholem - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle już o nim słyszałam, a jakoś nie mogę się za niego zabrać, a przecież jest taki prosty! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja się piszę na taki przepis:)mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. To jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, jest pyszne i szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a jaki musi być wymiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  8. "Wiórków" nie "wiórek"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ciasto nie zmięknie przez całą noc w lodówce,chodzi mi o to czy nie zrobi się z niego pulpa ;-)?

      Usuń
  9. a,jak na noc zostawię to ciasto w lodówce to krakersy nie zmiękną \,chodzi mi o to czy z tego ciasta nie zrobi się taka pulpa ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po to się wkłada ciasto do lodówki na noc by krakersy zmiękły. Ale w żadnym wypadku nie robi się żadna pulpa, ciasto ładnie daje się pokroić, smak słonych krakersów i słodkiej masy kokosowej fajnie się przełamuje. Polecam!

      Usuń
  10. Mi się nie dało ładnie pokroić :/
    Trochę lejące było (wszystko robiłam dokładnie za przepisem), ale ogólnie przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe dlaczego? Robiłam wiele razy to rafaello i zawsze wychodzi idealnie. Ale dobrze, że przynajmniej smakowało :)

      Usuń
    2. ja najpierw studzę masę ( musi być bardzo zimna) a potem miksuję z masłem. Masa jest idealna do przekładania.

      Usuń
  11. Dziękuję za przepis, świetne ciasto, mi idealnie się kroiło.
    Pozdrawiam,
    Karolka

    OdpowiedzUsuń
  12. a te wiórki na koniec które są u góry to są suche posypane czy jak ? nie rozumiem trochę tego ....

    ( " wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powtarzamy tak, aby ostatnią warstwą była masa kokosowa.) jaka to masa ma być i z czego ona jest zrobiona bo nie ma na pisane

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystko jest napisane - proszę czytać ze zrozumieniem.
    Ciasto przekładamy: krakersy - masa kokosowa - krakersy - masa kokosowa - krakersy masa kokosowa - wierzch posypujemy resztą kokosu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne wyszło! W sam raz na andrzejkowy wieczór! Dzięki za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!