30 stycznia 2013

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym

Wariacja na temat kapusty pekińskiej znaleziona u Pauliny. Pyszna jako dodatek do drugiego dania.


Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej
2 marchewki
1 jabłko
2 ogórki kiszone
1 mała cebula
sól, pieprz
sok z cytryny
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

1. Kapust szatkujemy,obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Ogórka kiszonego ścieramy również na tarce.
3. Obraną cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem.
4. W małej miseczce mieszamy jogurt, majonez, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny i musztardę, dodajemy do surówki i mieszamy. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. uwielbiam takie surówki..mogłabym jeść je same

    OdpowiedzUsuń
  2. Pekinki z kiszonym nie robiłam, a na pewno dobra :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie suróweczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne połączenie składników!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna sałatka, ja ostatnio nie mogę się najeść sałatkami z dodatkiem świeżego szpinaku

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, podałam do niedzielnego obiadu, pycha :-) na jutro jeszcze starczy.

    OdpowiedzUsuń
  7. dzis zrobiłem bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobra. Ja dodałam jeszcze trochę papryki pokrojonej w kostkę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!