5 stycznia 2013

Makaron ze szpinakiem i mascarpone

Im lepiej doprawione czosnkiem i przyprawami, tym pyszniejsze!


Składniki:

makaron spaghetti lub inny dowolny (w porcji na dwie osoby)
250 g szpinaku (u mnie mrożony)
125 g serka mascarpone
3 ząbki czosnku (lub wedle uznania)
1 łyżka masła
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Stawiamy wodę na makaron, solimy i gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy szpinak.
2. Czosnek obieramy i miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i dusimy, aż woda prawie cała wyparuje i liście będą miękkie.
3. Do szpinaku dodajemy serek mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Podajemy na ciepło z ugotowanym makaronem.

Smacznego!!!

 

11 komentarzy:

  1. Makaron, szpinak i mascarpone to gwarantowane niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam:) Kilka dni temu jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I pomyśleć ,że kiedyś nie jadłam szpinaku:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś nie jadłam szpinaku. Choć przyznam, że nadal nie jestem jego wielką fanką. Owszem, raz na jakiś czas można zjeść, ale nie za często :) Chodzą jeszcze za mną pierogi ze szpinakiem :)

      Usuń
  4. Ja też uwielbiam! Pyszności serwujesz:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja również od niedawna jem szpinak (od wakacji) i jak na razie niewiele potraw z nim wypróbowałam, ten makaron jest następny w kolejce:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapraszam na mojego, nowo powstałego bloga kulinarnego ;) http://recipeformylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie zajadam sos przepyszny,DZIEKUJE za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!