Pyszny sposób na obiad, który zaczerpnęłam z Biblioteczki Poradnika Domowego, pt. Mięso na różne sposoby.
Składniki:
4 kotlety wieprzowe
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia
Na sos barbecue:
3 łyżki keczupu
przyprawa chilli do smaku (niepełne pół łyżeczki)
2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu winnego 6%
2 łyżki sosu sojowego
2 duże ząbki czosnku
2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
1. Kotlety rozbijamy i obtaczamy w mieszance przypraw (cukrze, soli, imbiru i pieprzu). Rumienimy z obu stron na rozgrzanym oleju na dość dużym ogniu. Wyjąć mięso z patelni.
2. W miseczce mieszamy składniki na sos barbecue. Sos dodajemy na patelnię z olejem, na którym smażyło się mięso. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Całość dusimy do miękkości (ok. 25 minut) od czasu do czasu.
mieszając.
3. Mięso podałam z ugotowanym ryżem i ogórkiem kiszonym. Bardzo nam smakowało, więc polecam!
Smacznego!
pyszny obiadek:), kolejny sposób na schabowe inaczej:)
OdpowiedzUsuńAleż ten sos wygląda apetycznie! Pycha! :))
OdpowiedzUsuńPotwierdzam ! Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńA smakuje tak jak wygląda - gwarantuję:)
Usuńdoskonale wygląda, na pewno zrobię, pyszna musi być ! :)
OdpowiedzUsuń