6 stycznia 2013

Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym

To najpyszniejsza przekąska jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić! Podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Gorąco polecam - kęski z sosem są przepyszne!!!


Składniki:

Mięso:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
przyprawa do drobiu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Panierka:
mąka ziemniaczana
2 jajka

olej do smażenia

Sos żurawinowy:
4 łyżki majonezu
2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
3-4 łyżki pikantnego keczupu
2 łyżki dżemu żurawinowego (np. do serów i mięs)
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę (kęski), dodać zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawę do drobiu, trochę soli i pieprzu, olej, wymieszać i całość włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
2. Jajka mieszamy, panierujemy w następującej kolejności, najpierw w mące ziemniaczanej, a potem w jajku. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Mięso schłodzić.
3. Mieszamy wszystkie składniki sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy.
4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka!

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Chciałabym spróbować tego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale piękny kolor ma ten sosik ;) całość bardzo smacznie się prezentuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie dania:) intrygujący jest ten sos:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sos jest intrygująco pyszny :)

      Usuń
  4. Świetna propozycja na imprezy. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest wyśmienite, zrobiłam jakiś czas temu wg przepisu Broni, jako pierwsze zniknęło ze stołu, a sosem goście byli zachwyceni. Asta-no

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam uważam Twoje artykuły bardzo ciekawe, odwiedziłem swoją stronę i zauważyłem kilka receptur. Z Hiszpanii I zapraszamy do odwiedzenia mojego bloga gotowania znajduje się w Walencji w każdym tygodniu będę aktualizować, jest bardzo pozytywny, o innych kulturach żywności.

    Wiesz co jest TARONCELLO? spokoju w moim blogu znajdziecie odpowiedź - ...
    Próbowaliście kiedyś kaskadę Walencji w Trzech Króli?,

    Valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Pójdę za odwiedzenie pozdrowienia Chefgonin

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!