To najpyszniejsza przekąska jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić! Podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Gorąco polecam - kęski z sosem są przepyszne!!!
Składniki:
Mięso:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
przyprawa do drobiu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Panierka:
mąka ziemniaczana
2 jajka
olej do smażenia
Sos żurawinowy:
4 łyżki majonezu
2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
3-4 łyżki pikantnego keczupu
2 łyżki dżemu żurawinowego (np. do serów i mięs)
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę (kęski), dodać zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawę do drobiu, trochę soli i pieprzu, olej, wymieszać i całość włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
2. Jajka mieszamy, panierujemy w następującej kolejności, najpierw w mące ziemniaczanej, a potem w jajku. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Mięso schłodzić.
3. Mieszamy wszystkie składniki sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy.
4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka!
Chciałabym spróbować tego sosu :)
OdpowiedzUsuńale piękny kolor ma ten sosik ;) całość bardzo smacznie się prezentuję ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania:) intrygujący jest ten sos:)
OdpowiedzUsuńTen sos jest intrygująco pyszny :)
UsuńŚwietna propozycja na imprezy. :)
OdpowiedzUsuńTo jest wyśmienite, zrobiłam jakiś czas temu wg przepisu Broni, jako pierwsze zniknęło ze stołu, a sosem goście byli zachwyceni. Asta-no
OdpowiedzUsuńWitam uważam Twoje artykuły bardzo ciekawe, odwiedziłem swoją stronę i zauważyłem kilka receptur. Z Hiszpanii I zapraszamy do odwiedzenia mojego bloga gotowania znajduje się w Walencji w każdym tygodniu będę aktualizować, jest bardzo pozytywny, o innych kulturach żywności.
OdpowiedzUsuńWiesz co jest TARONCELLO? spokoju w moim blogu znajdziecie odpowiedź - ...
Próbowaliście kiedyś kaskadę Walencji w Trzech Króli?,
Valenciagastronomic.blogspot.com.es
Pójdę za odwiedzenie pozdrowienia Chefgonin