Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki
1 kostka margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
20 dag mielonych orzechów włoskich
0,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru kryształu
2 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła lub margaryny
Ser:
1 kg zmielonego sera
1 kostka margaryny
8 jajek
1 budyń waniliowy bez cukru
30 dag cukru kryształu
olejek waniliowy
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
1. Robimy ciasto kruche: mąkę mieszamy z zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Robimy masę orzechową: masło lub margarynę, cukier i mleko zagotowujemy, po zagotowaniu zestawiamy z ognia i dodajemy orzechy mielone. Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka, białka ubijamy na sztywno. Do masy orzechowej dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy. Orzechy wykładamy na wcześniej wyłożone ciasto kruche.
3. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze częsci.
4. Robimy ser: żółtka oddzielamy od białek , białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a potem stopniowo dodajemy ser, proszek budyniowy, olejek waniliowy i na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
5. Na orzechy wykładamy połowę sera, rozkładamy kawałki brzoskwiń i na to resztę sera.
6. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 1,5 - 2 godziny (do ładnego zrumienienia ciasta). Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, a sernik zostawiamy w środku, aż ciasto całkowicie wystygnie.
Smacznego!!!
Uwielbiam aromat orzechów włoskich wszędzie..ale w lodach przede wszystkim..ciekawe jak w serniczku by mi smakowały..obawiałabym się że od orzechowej skórki masa mogłaby być gorzkawa..u ciebie była?
OdpowiedzUsuńWarstwa orzechowa zdecydowanie nie była gorzka. Dzięki zaparzeniu orzechów w gorącym mleku i dodatku cukru masa orzechowa po upieczeniu sernika jest słodka i bardzo dobra :)
Usuńhttp://dusia-gotuje.blogspot.com/ ZAPRASZAM :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMnie ciasta siostry Anastazji przerażają ilością warstw :)
Hahaha, nie taki diabeł straszny. Zaletą receptur siostry Anastazji to fakt, że są niezawodne!
UsuńRobiłam Go i wyszedł świetny!
OdpowiedzUsuńTo świetnie, że smakował serniczek :) Pozdrawiam!
UsuńCzy można użyć do ciasta kruchego i sera masła zamiast margaryny? Czy kostka oznacza 250 gram?
OdpowiedzUsuńMoże być masło 250g.
Usuń