3 stycznia 2013

Wieprzowina w sosie barbecue

Pyszny sposób na obiad, który zaczerpnęłam z Biblioteczki Poradnika Domowego, pt. Mięso na różne sposoby.


Składniki:

4 kotlety wieprzowe
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia

Na sos barbecue:
3 łyżki keczupu
przyprawa chilli do smaku (niepełne pół łyżeczki)
2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu winnego 6%
2 łyżki sosu sojowego
2 duże ząbki czosnku
2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

1. Kotlety rozbijamy i obtaczamy w mieszance przypraw (cukrze, soli, imbiru i pieprzu). Rumienimy z obu stron na rozgrzanym oleju na dość dużym ogniu. Wyjąć mięso z patelni.
2. W miseczce mieszamy składniki na sos barbecue. Sos dodajemy na patelnię z olejem, na którym smażyło się mięso. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Całość dusimy do miękkości (ok. 25 minut) od czasu do czasu.
mieszając.
3. Mięso podałam z ugotowanym ryżem i ogórkiem kiszonym. Bardzo nam smakowało, więc polecam!

Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. pyszny obiadek:), kolejny sposób na schabowe inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ten sos wygląda apetycznie! Pycha! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam ! Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. doskonale wygląda, na pewno zrobię, pyszna musi być ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!