Całe lato jem owsiankę z różnymi owocami...
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
miód do smaku
świeże maliny
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły
płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Ilość mleka i wody wedle uznania.
Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Ugotowane płatki przełożyć na talerz, polać miodem i udekorować świeżymi malinami.
Smacznego!!!
Strony
▼
29 sierpnia 2019
26 sierpnia 2019
Ogórki konserwowe po grecku do słoików
Jeśli macie jeszcze ogórki, to polecam takie konserwowe na sposób grecki. Przepis mam od bardzo dawna, ale dopiero w tym sezonie je przygotowałam. I już wypróbowałam - więc i Wam polecam!
Składniki:
ok. 2 kg ogórków
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Do każdego słoika:
kawałek liścia pora (lub krążek cebuli)
gałązka selera naciowego
gałązka natki pietruszki
kawałek marchewki
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć. Na dno każdego słoika włożyć liść pora, seler, pietruszkę, włożyć ogórki i dodać kawałek marchewki, liść laurowy i ziele angielskie.
2. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić. Pasteryzować ok 8 minut.
3. Z podanej porcji wyszło mi 5 słoików wielkości jak na zdjęciu.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe przetwory z warzyw i owoców
Składniki:
ok. 2 kg ogórków
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Do każdego słoika:
kawałek liścia pora (lub krążek cebuli)
gałązka selera naciowego
gałązka natki pietruszki
kawałek marchewki
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć. Na dno każdego słoika włożyć liść pora, seler, pietruszkę, włożyć ogórki i dodać kawałek marchewki, liść laurowy i ziele angielskie.
2. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić. Pasteryzować ok 8 minut.
3. Z podanej porcji wyszło mi 5 słoików wielkości jak na zdjęciu.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe przetwory z warzyw i owoców
22 sierpnia 2019
Surówka z marchewki i chrzanu
Bardzo dawno temu pokazywałam już podobną surówkę (KLIK), tym razem przedstawiam nieco łagodniejszą wersję.
Składniki:
3 średnie marchewki
1 małe jabłko
1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (lub wedle smaku)
2 pełna łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
odrobina soku z cytryny
Sposób wykonania:
1. Obraną marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, wraz ze skórką zetrzeć na tarce.
2. Dodać śmietanę lub jogurt, szczyptę soli, trochę cukru, sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć.
Smacznego!!!
Składniki:
3 średnie marchewki
1 małe jabłko
1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (lub wedle smaku)
2 pełna łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
odrobina soku z cytryny
Sposób wykonania:
1. Obraną marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, wraz ze skórką zetrzeć na tarce.
2. Dodać śmietanę lub jogurt, szczyptę soli, trochę cukru, sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć.
Smacznego!!!
21 sierpnia 2019
Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
Ciasteczka bardzo udane i naprawdę syte. Z powodzeniem można je zabrać do pracy na drugie śniadanie. Do tego kubeczek ulubionego jogurtu i posiłek gotowy ;-) Jak je przygotowywałam, to dosłownie na samych resztkach, które miałam w domu. Dlatego użyłam mniej płatków niż oryginale (bo tylko taką ilością dysponowałam) czy różnych mąk. Wyszły wyśmienite!
Składniki (wyszło mi 18 sztuk):
1 czubata szklanka płatków owsianych (miałam też trochę żytnich to dodałam) - w oryginale 2 szklanki
1 szklanka łuskanego słonecznika
1/2 szklanki mąki ( dałam pół na pół pszenną i żytnią)
1/2 kostki miękkiego masła
2 jajka
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki wymieszać łyżką lub ręką. Formować kulki o średnicy 5cm mokrymi rękoma.
2. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piec w 180 st.C przez 20-25 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego!!!
Źródło: Ania gotuje
Składniki (wyszło mi 18 sztuk):
1 czubata szklanka płatków owsianych (miałam też trochę żytnich to dodałam) - w oryginale 2 szklanki
1 szklanka łuskanego słonecznika
1/2 szklanki mąki ( dałam pół na pół pszenną i żytnią)
1/2 kostki miękkiego masła
2 jajka
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki wymieszać łyżką lub ręką. Formować kulki o średnicy 5cm mokrymi rękoma.
2. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piec w 180 st.C przez 20-25 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego!!!
Źródło: Ania gotuje
20 sierpnia 2019
Owsianka z masłem orzechowym
Pożywne i syte śniadanie, które na długi czas zapewni nam energię.
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
1 łyżka masła orzechowego
miód do smaku
1/2 banana
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Mleka daję 2/3, reszta to woda. Można też oczywiście ugotować na samym mleku lub wodzie - wedle uznania. Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Do gorących płatków dodać masło orzechowe i miód, wymieszać. Przełożyć do miski i na wierzch ułożyć plasterki banana.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
1 łyżka masła orzechowego
miód do smaku
1/2 banana
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Mleka daję 2/3, reszta to woda. Można też oczywiście ugotować na samym mleku lub wodzie - wedle uznania. Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Do gorących płatków dodać masło orzechowe i miód, wymieszać. Przełożyć do miski i na wierzch ułożyć plasterki banana.
Smacznego!!!
19 sierpnia 2019
Arbuzolada z melisą
Arbuzy są teraz najpyszniejsze. To przyjemny orzeźwiający owoc w upalne dni. Warto nawet dziś przyrządzić z niego arbuzoladę ;P
Składniki:
1/4 małego arbuza
ok. 10 listków świeżej melisy
kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Arbuza pokroić w kostkę, pozbyć się pestek. Wrzucić do kielicha blendera. Dodać listki melisy. Zmiksować na gładko.
2. Do szklanek wrzucić trochę kostek lodu, zalać arbuzoladą.
* Arbuzoladę można rozcieńczyć z wodą mineralną. Można wtedy dodać odrobinę miodu i sok z cytryny.
Smacznego!!!
Składniki:
1/4 małego arbuza
ok. 10 listków świeżej melisy
kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Arbuza pokroić w kostkę, pozbyć się pestek. Wrzucić do kielicha blendera. Dodać listki melisy. Zmiksować na gładko.
2. Do szklanek wrzucić trochę kostek lodu, zalać arbuzoladą.
* Arbuzoladę można rozcieńczyć z wodą mineralną. Można wtedy dodać odrobinę miodu i sok z cytryny.
Smacznego!!!
16 sierpnia 2019
Sałatka z kalafiora i papryki do słoików
Taką sałatkę robiłam w tamtym roku na próbę. Bardzo nam smakowała, tak więc i Wam polecam!
Składniki:
1 duży kalafior
3 małe lub 2 duże czerwone papryki
1 duża cebula
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
1/4 łyżeczki chilli cayenne
1 łyżka soli
Na każdy słoik:
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
Sposób wykonania:
1. Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i podgrzewać do zagotowania się wody. Odcedzić.
2. Cebulę pokroić w półtalarki, a paprykę w paski.
3. Warzywa wymieszać i przełożyć do słoików. Do każdego słoika dodać:
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
4. Zagotować zalewę, zalać słoiki, pasteryzować 10-15 minut.
Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiki wielkości jak na zdjęciach (mniej więcej o pojemności 700ml) .
Smacznego!!!
Składniki:
1 duży kalafior
3 małe lub 2 duże czerwone papryki
1 duża cebula
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
1/4 łyżeczki chilli cayenne
1 łyżka soli
Na każdy słoik:
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
Sposób wykonania:
1. Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i podgrzewać do zagotowania się wody. Odcedzić.
2. Cebulę pokroić w półtalarki, a paprykę w paski.
3. Warzywa wymieszać i przełożyć do słoików. Do każdego słoika dodać:
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
4. Zagotować zalewę, zalać słoiki, pasteryzować 10-15 minut.
Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiki wielkości jak na zdjęciach (mniej więcej o pojemności 700ml) .
Smacznego!!!
14 sierpnia 2019
Sałatka z rukolą i serkiem włoskim
Bardzo kolorowa i pyszna sałatka, którą przygotujecie w kilka chwil!
Składniki (na 2 porcje):
3 garści rukoli
kilka rzodkiewek
kilka zielonych oliwek
1 pomidor malinowy
kilka plasterków szynki drobiowej (lub innej)
120 g serka typu włoskiego (np. Capri)
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Rukolę przepłukać i osuszyć. Dodać dowolnie pokrojone rzodkiewki i pomidora.
2. Szynkę pokroić w paski, a ser rozkruszyć. dodać do sałatki, skropić oliwą, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!!!
Składniki (na 2 porcje):
3 garści rukoli
kilka rzodkiewek
kilka zielonych oliwek
1 pomidor malinowy
kilka plasterków szynki drobiowej (lub innej)
120 g serka typu włoskiego (np. Capri)
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Rukolę przepłukać i osuszyć. Dodać dowolnie pokrojone rzodkiewki i pomidora.
2. Szynkę pokroić w paski, a ser rozkruszyć. dodać do sałatki, skropić oliwą, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!!!
12 sierpnia 2019
Gulasz z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami
Ostatnio wpadło mi w oko mięso gulaszowe z indyka, kupiłam i zrobiłam taki oto gulasz. Bardzo Wam wszystkim polecam, danie warte powtórzenia.
Składniki:
1 kg mięsa gulaszowego z indyka
2 marchewki
kilka suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
olej
słodka mielona papryka
sól, pieprz
oregano suszone
mielone chilli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ziele angielskie
liść laurowy
1,5 szklanki wody
2 pełne łyżki śmietany do zup
Sposób wykonania:
1. Mięso pokroić w kostkę 2x2cm. Posypać słodką mieloną papryką, chilli, oregano, solą i pieprzem wedle uznania. Można schować chwilę do lodówki. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju.
2. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Po chwili dodać marchew startą na tarce jarzynowej i jeszcze chwilę całość smażyć. Zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić ok 30-40 minut.
3. Suszone pomidory drobniej pokroić, dodać wraz ze śmietanką do sosu. Chwilkę pogotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Źródło: Kwestia smaku
Składniki:
1 kg mięsa gulaszowego z indyka
2 marchewki
kilka suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
olej
słodka mielona papryka
sól, pieprz
oregano suszone
mielone chilli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ziele angielskie
liść laurowy
1,5 szklanki wody
2 pełne łyżki śmietany do zup
Sposób wykonania:
1. Mięso pokroić w kostkę 2x2cm. Posypać słodką mieloną papryką, chilli, oregano, solą i pieprzem wedle uznania. Można schować chwilę do lodówki. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju.
2. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Po chwili dodać marchew startą na tarce jarzynowej i jeszcze chwilę całość smażyć. Zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić ok 30-40 minut.
3. Suszone pomidory drobniej pokroić, dodać wraz ze śmietanką do sosu. Chwilkę pogotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Źródło: Kwestia smaku
11 sierpnia 2019
Sałatka rozmaitości z tuńczykiem
Sałatka zrobiona na poczekaniu ze składników, które akurat miałam w domu. Prosta, szybka, pyszna - same plusy. Jest tylko jeden minus - szybko znika ;-)
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
kawałek czerwonej papryki
kawałek żółtej papryki
1 ser sałatkowy
2 ogórki gruntowe
duża garść pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
1/2 słoiczka zielonych oliwek
Sos:
oliwa z oliwek + przyprawa do sałatek
Sposób wykonania:
1. Warzywa w miarę potrzeby obrać, pokroić dowolnie.
2. Ser sałatkowy pokroić w kostkę, a tuńczyka odcisnąć z zalewy.
3. Wszystkie składniki połączyć, dodać oliwy z oliwek oraz przyprawę do sałatek. Dokładnie wymieszać. Podawać.
Smacznego!!!
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
kawałek czerwonej papryki
kawałek żółtej papryki
1 ser sałatkowy
2 ogórki gruntowe
duża garść pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
1/2 słoiczka zielonych oliwek
Sos:
oliwa z oliwek + przyprawa do sałatek
Sposób wykonania:
1. Warzywa w miarę potrzeby obrać, pokroić dowolnie.
2. Ser sałatkowy pokroić w kostkę, a tuńczyka odcisnąć z zalewy.
3. Wszystkie składniki połączyć, dodać oliwy z oliwek oraz przyprawę do sałatek. Dokładnie wymieszać. Podawać.
Smacznego!!!
9 sierpnia 2019
Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką
Rozmyślacie już o weekendzie? Dziś propozycja bardzo sezonowego ciasta. W tym roku morele jemy na potęgę ;-)
Składniki:
2,5 szklanki mąki
4 żółtka
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
Pianka:
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
wydrylowane morele
bułka tarta
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej.
4. Upieczone ciasto lekko posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy morele skórkami do dołu. Pianę wykładamy na owoce, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy 35-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Pinterest
Składniki:
2,5 szklanki mąki
4 żółtka
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
Pianka:
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
wydrylowane morele
bułka tarta
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej.
4. Upieczone ciasto lekko posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy morele skórkami do dołu. Pianę wykładamy na owoce, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy 35-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Pinterest
7 sierpnia 2019
Sałatka szwedzka z marchewką i papryką do słoików
A to lubiana sałatka szwedzka, tym razem w wersji mojej mamy. Jest równie pyszna jak i tradycyjna, a do tego kolorowa. W oryginalnym przepisie jest dodatek oleju - moja mama oleju w ogóle nie dodaje, bo nie lubi. Można po prostu olej zamienić na wodę.
Składniki:
2 kg ogórków
250 g cebuli
250 g marchewki
2 czerwone papryki
5 ząbków czosnku
3 łyżki posiekanej natki koperku lub pietruszki (można pominąć)
1 łyżka soli
Zalewa:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju rzepakowego
4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
2 goździki
Sposób wykonania:
1. Ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka lub kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, paprykę pokroić w paski lub kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Do warzyw dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na 2 godziny.
2. Wszystkie składniki zalewy poza olejem zagotować i odstawić do wystudzenia.
3. Po wystudzeniu warzywa połączyć z olejem i zalewą, sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować ok 15 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
2 kg ogórków
250 g cebuli
250 g marchewki
2 czerwone papryki
5 ząbków czosnku
3 łyżki posiekanej natki koperku lub pietruszki (można pominąć)
1 łyżka soli
Zalewa:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju rzepakowego
4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
2 goździki
Sposób wykonania:
1. Ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka lub kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, paprykę pokroić w paski lub kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Do warzyw dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na 2 godziny.
2. Wszystkie składniki zalewy poza olejem zagotować i odstawić do wystudzenia.
3. Po wystudzeniu warzywa połączyć z olejem i zalewą, sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować ok 15 minut.
Smacznego!!!
Zapraszam Was także, abyście zajrzeli na innego bloga, gdzie można znaleźć inną fajną sałatkę na zimę: TUTAJ
5 sierpnia 2019
Surówka z marchewki i ananasa
Ta pyszna surówka bardzo posmakowała mojej córce. Dodatek słodkiego i soczystego świeżego ananasa świetnie się tu sprawdził. Myślę, że poza sezonem z ananasem z puszki będzie smakować równie dobrze.
Składniki:
5 średnich marchewek
1 soczyste jabłko
kawałek ananasa - u mnie 1/4 świeżego niedużego owocu
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
1. Obrać marchewki i ananasa.
2. Jabłko wystarczy umyć, wydrążyć gniazdo nasienne. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Ananasa pokroić w kostkę.
3. Przełożyć do jednej miski, dodać olej, miód, sól i sok z cytryny. Wymieszać.
Smacznego!!!
Składniki:
5 średnich marchewek
1 soczyste jabłko
kawałek ananasa - u mnie 1/4 świeżego niedużego owocu
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
1. Obrać marchewki i ananasa.
2. Jabłko wystarczy umyć, wydrążyć gniazdo nasienne. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Ananasa pokroić w kostkę.
3. Przełożyć do jednej miski, dodać olej, miód, sól i sok z cytryny. Wymieszać.
Smacznego!!!
4 sierpnia 2019
Wafle mocno kakaowe
Wafelki są zawsze u nas mile widziane. Dzieciaki je uwielbiają!
Na Święta moja mama też robi wafla. Nawet najbardziej wyszukane ciasto nie będzie tak chętnie jedzone przez dzieci jak zwykłe wafelki ;-)
Składniki:
250 g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
2-3 łyżki kaszy manny lub mleka w proszku
1 paczka wafli
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem cukru - na bardzo małym ogniu, dodać kakao, a następnie mleko w proszku lub kaszę manną. Mieszać aż zgęstnieje. Nie gotować za długo, bo masa się przegrzeje i rozwarstwi.
2. Masę odstawić, aż będzie letnia i taką letnią masą przełożyć wafle smarując każdą warstwę dość cienko. Wierzch obciążyć deską i włożyć do lodówki na minimum na 2 godziny. Po tym czasie wafla dowolnie pokroić.
Smacznego!!!
Źródło: Kotlet.tv
Na Święta moja mama też robi wafla. Nawet najbardziej wyszukane ciasto nie będzie tak chętnie jedzone przez dzieci jak zwykłe wafelki ;-)
Składniki:
250 g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
2-3 łyżki kaszy manny lub mleka w proszku
1 paczka wafli
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem cukru - na bardzo małym ogniu, dodać kakao, a następnie mleko w proszku lub kaszę manną. Mieszać aż zgęstnieje. Nie gotować za długo, bo masa się przegrzeje i rozwarstwi.
2. Masę odstawić, aż będzie letnia i taką letnią masą przełożyć wafle smarując każdą warstwę dość cienko. Wierzch obciążyć deską i włożyć do lodówki na minimum na 2 godziny. Po tym czasie wafla dowolnie pokroić.
Smacznego!!!
Źródło: Kotlet.tv
1 sierpnia 2019
Sałatka makaronowa z szynką i ziołami prowansalskimi
Sałatek z makaronem i szynką na blogu już kilka jest. Oto kolejny pomysł, tym razem z dodatkiem moich ulubionych ziół prowansalskich.
Składniki:
250 g makaronu (dowolny kształt)
250 g szynki drobiowej
1 puszka kukurydzy
kilka ogórków kiszonych
1 czerwona papryka
3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
majonez
zielona cebulka
pieprz
sól
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. Paprykę, szynkę i ogórki pokroić w kostkę.
3. Zieloną cebulkę posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Wszystko wymieszać, dodać majonezu i ziół, ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Składniki:
250 g makaronu (dowolny kształt)
250 g szynki drobiowej
1 puszka kukurydzy
kilka ogórków kiszonych
1 czerwona papryka
3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
majonez
zielona cebulka
pieprz
sól
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. Paprykę, szynkę i ogórki pokroić w kostkę.
3. Zieloną cebulkę posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Wszystko wymieszać, dodać majonezu i ziół, ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!!!