Strony

7 sierpnia 2019

Sałatka szwedzka z marchewką i papryką do słoików

A to lubiana sałatka szwedzka, tym razem w wersji mojej mamy. Jest równie pyszna jak i tradycyjna, a do tego kolorowa. W oryginalnym przepisie jest dodatek oleju - moja mama oleju w ogóle nie dodaje, bo nie lubi. Można po prostu olej zamienić na wodę.


Składniki:

2 kg ogórków
250 g cebuli
250 g marchewki
2 czerwone papryki
5 ząbków czosnku
3 łyżki posiekanej natki koperku lub pietruszki (można pominąć)
1 łyżka soli

Zalewa:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju rzepakowego
4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
2 goździki

Sposób wykonania:

1. Ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka lub kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, paprykę pokroić w paski lub kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Do warzyw dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na 2 godziny.
2. Wszystkie składniki zalewy poza olejem zagotować i odstawić do wystudzenia.
3. Po wystudzeniu warzywa połączyć z olejem i zalewą, sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować ok 15 minut.

Smacznego!!!
Do słoików na zimę

 

Zapraszam Was także, abyście zajrzeli na innego bloga, gdzie można znaleźć inną fajną sałatkę na zimę: TUTAJ


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką do obiadu! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna, lubię takie domowe przetwory ;-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślałam że mój zapas wystarczy na zimę,a okazało sie że muszę powtórzyć akcję PYCHA

    OdpowiedzUsuń
  4. Po miesiącu od zrobienia otworzyłam słoik i sałatka buzuje i jest kwasna, zeputa i nie do zjedzenia, czy powodem może być cebula? Zaznaczam że sałatka tydzień po zrobieniu była bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
  5. Może była stara pokrywka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!